Türkçe tangoları seslendiren ilk kadın sanatçı ...

Seyyan Hanım,
Seyyan Hanım, Oskay.
(D. 1913 İstanbul - Ö. 1989 İstanbul)
Türk tangocu.
İlk Türkçe tango eseri olan Mazi Kalbimde Bir Yaradır adlı eseri ilk seslendiren kişidir. Tango, rumba ve foxtrot icra etti.

 1913 senesinde kalabalık bir ailenin tek kız evladı olarak doğdu. Babası kızının erkek çocukları ile aynı şartlarda büyümesini istedi ve bu sebeple ona eşit anlamını taşıyan Seyyan adını verdi. Babasının vefatından sonra Seyyan Hanım'ın zarif sesinin güzelliği erken yaşlarda keşfedildi. Dönemin ünlü sanatçısı Talariko Bey’den dersler aldı. Eğitimi sonrası Fransızca ve İtalyanca şarkılar söyledi. 16 yaşında, Kaptanzade Ali Rıza Bey’in Türk Operası düşüncesi ile bestelediği parçaları seslendirerek can verdi.

Mazi Kalbimde Yaradır isimli şarkıyı seslendirerek, ilk Türkçe tango şarkısını seslendirdi. İstanbul sokaklarında şarkılarının yankılandığı bir döneme imza attı. 
Tesadüfen karşılaştığı teğmen Sait Oksay ile dünya evine girdi ve Sarıkamış’a taşındı. Evliliği sanat hayatından kopmasına engel olmadı. 1940 yılında müzik hayatından uzaklaştı. Son sahnesini 66 yaşındayken AKM’de organize edilen Fehmi Ege Anma Gecesi’nde sahne alarak yaptı. Seyirciler tarafından büyük ilgi ve özlemle karşılanan sanatçı daha sonraki günlerinde normal yaşantısına devam etti.

Seyyan Hanım, 16 Mayıs 1989 tarihinde İstanbul’da hayata gözlerini yumdu.

Sanatçının, elliyi aşkın uzunçalardan söylediği tangolarla ün kazanmıştır. Bunlardan bazıları;
Aşk Kerpeteni, Aşk Mevsimi (Fantazi),
Bir Martı Gibi,
Çalıkuşu, Çapkın,
Deli Gönül,
Gelmez Oldu Hiç Sesin (Rumba), Gönlüm Sensiz Olmaz (Fokstrot),
Hasret, Hayat (Gülerken Ağlatır), Hicran. 
İnci,
Mazi, Mehtaplı Bir Gece,
Özleyiş,
Sen Kuzu Gibi (Fokstrot), Siyah Gözlere, Suna
Yıldızların Altında (Fantazi)

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ