Türk Sanat Müziği Sanatçısı, Neyzen, Müzisyen ...

Niyazi Sayın,
Türk Sanat Müziği Sanatçısı, Neyzen, Müzisyen.
Müzisyen, Türk Sanat Müziği saz sanatçısı, neyzen. 
(D. 1927 İstanbul)
1927 yılında İstanbul Üsküdar’da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Paşakapısı’nda, liseyi Haydarpaşa ve Beyoğlu’nda tamamladı. İstanbul Belediye Konservatuarına devam etti. Öğrencilik yıllarında müziğin yanı sıra çeşitli spor dallarıyla da uğraştı. 

Tanburi Cemil Bey’in etkisinde kaldı. 1947 yılında Mustafa Düzgünman’ ın evinde düzenlediği dini musiki meşkleriyle, musikiye ilk ciddi adımı attı. Düzgünman’dan ayrıca klasik sanatlardan ebru ve ciltçiliğin yanı sıra fotoğrafçılık ve tesbih koleksiyonculuğunu, da Edirnekapılı Galip Usta’dan tespih yapmasını öğrendi.

İlk neyini, 4 Mart 1948 yılında Üsküdar Musiki Cemiyetinin neyzenlerinden Emin Bey’in aracılığıyla, Beyazıt Çadırcılar’daki Osman Dede’den edindi. İlk ney derslerini Neyzen Gavsi Baykara’dan aldı. İstanbul Radyosu’nun yöneticisi olan Dr. Nevzad Atlığ’ın isteğiyle İstanbul Radyosunda görev aldı.

1954-1956 yıllarında İstanbul Radyosu’nda müzik yayınlarında görev aldı.
1956-1969 yılları arasında İstanbul Belediyesi Konservatuarı İcra Heyetinde vazife aldı. O devirlerde yeni kurulan İstanbul Devlet Konservatuarı’nda öğretim görevlisi olarak vazife aldı.

1980 yılında Amerika’da Seattle Üniversitesi’nde bir yıl kadar Tanburi Necdet Yaşar ile Türk Müsikisi eğitimi verdiler. Ayrıca İngiltere, Almanya, Fransa, gibi ülkelerle konserler vererek Türk 
Müsikisinin tanıtımı açısından önemli hizmetlerde bulundular.

Bir köklü ekol olan neyin, son temsilcilerindendir.
Yarım asra imzasını atmış bulunan Niyazi Sayın görevine halen İ.T.Ü. Türk Müsikisi Devlet Konservatuarı’nda öğretim görevlisi olarak devam etmektedir.(2022)

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ