Hatay yöresinde tahinli patlıcan ezmesi denilen bir Lübnan mezesi ...

Mütebbel,
Mutabbal,
Arap ve Filistin mutfağında mutabbal deniyor. Lübnan mutfağında adı mütebbel 'dir.
Özünde patlıcan olan ve oldukça lezzetli bir meze çeşitidir. Hazırlaması oldukça kolay olduğu gibi malzemelerinin de dolapta hemen her gün zaten olan malzemeler olmasından dolayı özellikle misafir geldiğinde ya da mangal yapıldığı zamanlarda yapması oldukça pratiktir.

Mütebbel Yapılışı;
Malzemeler;
4 adet patlıcan
2 yemek kaşığı tereyağı (pişirmek ve sunum için birer kaşık kullanacağız)
1 diş sarımsak
1 çay bayrağı antep fıstığı (Yarısını sunum kısmda kullanacağız)
3 yemek kaşığı zeytinyağı
Kırmızı toz biber
Maydonoz.

Mütebbel Sosu İçin Gerekli Malzemeler
2 su bardağı yoğurt
Yarım çay bardağı tahin
Tuz

Mütebbel Tarifi;
Mütebbel hazırlamak için közlenmiş patlıcan gereklidir. Bu yüzden eğer mangalda patlıcan közleme imkanınız varsa en lezzetli mütebbel bu şekilde hazırlanır. Ama evinizde mangal yapma imkanınız bulunmuyorsa tavada ya da fırında patlıcanı közlemeye yakın bir şekilde pişirmeyi deneyebilirsiniz. Alternatif olarak ocak üzeri köz yapılabilir.

Patlıcanları közledikten sonra kabuklarını soyun ve iyice dilimleyin. Tereyağını tavaya koyun ve ocağın üzerinde kısık ateşte eritmeye başlayın. Antep fıstıklarını kabuklarından ayırın ve bıçak yardımıyla 5-6 parçaya bölününceye kadar dilimleyin. Tereyağı erimeye devam ederken fıstıkları tavaya ekleyin ve kaşıkla biraz çevirin. Sonrasında da patlıcanları tavaya ilave edin ve 2-3 dakika daha kaşıkla kavurun. Sarımsağı bıçakla doğrayarak tavaya ekleyin ve zeytinyağını da üzerine ekleyerek 4-5 dakika daha kavurun. Sonrasında büyükçe bir tabağa alın.

Mütebbelin sosununu hazırlamak için yoğurt, tahin ve tuzu iyice karıştırın ve sosu mütebbelin üzerine dökerek tekrar karıştırın. Kalan tereyağını da toz biber ile birlikte karıştırarak eritin ve mütebbelin üzerine gezdirerek dökün. Maydonozları dilimleyerek antep fıstığı ile birlikte üzerine serperek sunabilirsiniz. Afiyet olsun.

Mütebbel, (Lübnan Usulü);
Malzemeler;
3-4 adet köz patlıcan
1 su bardağı tahin
1-1,5 çay bardağı limon suyu
3 diş sarımsak
Tuz
Üzeri için;
1 çay bardağı ceviz
Pul biber ve zeytinyağı

Mütebbel (Lübnan Usulü) Yapılışı;
Patlıcanları közledikten sonra kabuğunu soyup, muntazam bir şekilde kıyalım ve derin bir kapta tahinle harmanlayalım. Limon suyumuzu ilave edelim, ardından sarımsaklarımızı sahanda dövüp ekleyelim. Son olarak tuz ekleyelim. Ceviz, pul biber ve zeytinyağıyla servis edelim. Afiyet olsun.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ