Doktor Jivago adlı romanıyla ünlenen Rus yazar ...

Boris Pasternak,

Boris Leonidoviç Pasternak,
(D. 10 Şubat, 1890 - Ö. 30 Mayıs, 1960),
Rus şair, oyun yazarı, romancı, çevirmen.
Dr Jivago adlı romanıyla ünlenen Rus yazar.
Bir dönem (1920) ülkesinde şairlerin şairi olarak anılmıştır.
Boris, 10 Şubat 1890 tarihinde Moskova'da doğdu. Annesi bir piyanist, babası ise ressamdı. Henüz küçük yaşlarda Rilke, Tolstoy gibi önemli isimlerle tanıştı. 

Moskova Konservatuarına kaydolan Pasternak, daha sonra bu eğitimini sonlandırarak Hukuk Fakültesine geçer. Ama felsefe okumaya yönelir. Eğitimi tamamlayan Pasternak bir kimya fabrikasında memur olarak görev yapar. 1915 yılında 1. Dünya Savaşı gerçekleşmektedir. Ancak Pasternak çocukken geçirdiği talihsiz bir kazadan dolayı bir bacağı kısa olduğu için askere alınmaz. 1917 Ekim Devrimi gerçekleşir ve SSCB kurulur. Boris Pasternak, Ekim Devrimini desteklemiştir.

Boris Pasternak, 1936 yılından itibaren kendi ülkesinde yasaklanmıştır. 2. Dünya Savaşı sıralarında ise Boris Pasternak, hem kendi yaşamı hem de edebiyat dünyası için oldukça önemli bir yere sahip olan Doktor Jivago adlı eserine başlar. Eseri 1954 yılında bitirebilir.

30 Mayıs 1960 tarihinde yakalandığı akciğer kanserinden dolayı ölmüştür.

Eserleri:
Şiirleri:
Bulutlarda İkiz
Engellerin Üstünden
Kızkardeşim Hayat
Hava Yolları
1905 Yılı
Yeryüzü Enginliği
Gece.

Roman:
Doktor Jivago
1957 yılında ilk defa İtalya’da yayımlanan Doktor Jivago adlı romanı ile tüm dünyada tanınan sanatçı 1958 Nobel Edebiyat Ödülü'ne layık görülmüş fakat ödülü reddetmiştir.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ