Auschwitz toplama ve imha kampında gaz odalarındaki toplu öldürmeleri yöneten ve "Ölüm Meleği" olarak da anılan Nazi doktor ...

Josep Mengele,
Ölüm Meleği,
Nazi doktor.
D. 16 Mart 1911, Günzburg, Alman İmparatorluğu.
Ö. 07 Şubat 1979, Bertioga, Brezilya.
Auschwitz toplama ve imha kampında gaz odalarındaki toplu öldürmeleri yöneten ve Ölüm Meleği olarak da anılan Nazi doktor. 
Josef Mengele, Nazi toplama kampı Auschwitz-Birkenau' da yaptığı acı verici ölümcül deneylerle bilinen bir Alman Nazi doktor. 

2 milyon kişinin insanlık suçu işlenerek öldürülmesinden sorumlu tutulmaktadır. Mengele, Münih Üniversitesi ve Frankfurt Üniversitesi' nden tıbbi antropoloji üzerine doktora yaptı. 1937 yılında Nazi Partisi'ne katıldı. 1938 yılında tıp diplomasını aldı. SS birliğine katıldı. Mengele 1940 yılında orduya katıldı. SS, muharebe kolu sağlık hizmetleri için gönüllü oldu. Haziran 1941 yılında Ukrayna cephesindeki çabaları için İkinci Sınıf Demir Haç verildi. Rus cephesinde mücadele etti ve yaralandı. Üç Alman askerinin hayatını kurtardığı için Yüzbaşı, rütbesine terfi etti.

Toplama kamplarında mahkumlar üzerinde tüyler ürpertici insan deneyleri gerçekleştirdiği için, insanlar üzerinde yaptığı, onları ölüme kadar götüren, tıbbi deneylerden dolayı, doktor olmasının da etkisiyle kendisine Ölüm Meleği adı verildi. Toplama kampındaki mahkumların hangisinin öldürüleceği, zorla çalıştırılacağı ve üstünde deney yapılacağını belirleyen SS doktorlarından biridir.

1944 yılının başında savaş suçlusu ilan edildi. Savaşın bitmesinden sonra ilk olarak başka bir isimle Avusturya'da saklandı. Sonra Güney Amerika'ya kaçtı. Burada, 1959 yılına kadar Arjantin'de yaşadı. Brezilya'nın Bertioga kasabasında denizde yüzerken inme inmesi sonucu hayatını kaybetti. Kimliği Campinas Devlet Üniversitesi uzmanları tarafından DNA testi yapılarak anlaşıldı.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ