İsrail’in dördüncü Başbakanı ...

Golda Meir,
Gerçek adı Golda Mabovitch.
Golda Meir 3 Mayıs 1898 tarihinde o zaman Rusya'nın şehri olan Ukrayna'nın başkenti Kiev'de doğdu. Gençlik yıllarında ABD'ye göç etti. Bir süre öğretmenlik yapmış. Sosyalist siyonist hareketi Habonim Dror ile tanıştı ve 1. Dünya Savaşı yıllarında örgütün aktif üyelerinden biri oldu. O yıllarda Filistin'de kurulan ilk Yahudi yerleşimlerini teşvik etti. 1921 yılında kendisi ve eşiyle birlikte Kibbutz'a yerleşti. Göçmen yahudilerin siyasi örgütlenmesini gerçekleştirdi. 1932-1934 yıllarında ABD'de İsrail devletinin temsilciliğini yapmıştır.  Filistin'e döndükten sonra İsrail işçi Sendikasında çalışmaya başladı. 

Bu süreçte kurulması planlanan İsrail Devleti'nin ilk kurumları sayılan siyasi örgütlerinin oluşturulmasında rol aldı. İngiltere, ABD ve Birleşmiş Milletler ile yürütülen müzakereleri yürüten ekip içinde bulundu. 1948 yılında İsrail Devleti'nin kuruluşunun ilan edilmesinde çalıştı.

1948-1949 arasında Sovyetler Birliği'ndeki İsrail temsilciliğinde diplomat olarak görev aldı. Sonra tekrar ülkesine döndü ve Milletvekili oldu. 1956 yılına kadar da çalışma bakanlığı görevini yürüttü ve 1966 yılına kadar da Dışişleri Bakanı olarak çalıştı. 1969 yılında Levi Eshkol' un ölümünün ardından başbakan seçildi. İsrail'in ilk, Dünyanın ise üçüncü kadın başbakanı oldu. 1969 - 1974 yılları arasında Başbakanlık yaptı. 1973 yılındaki altı gün savaşları (yom kippur) esnasında ordunun harekete geçirilmesinde geç kaldığı gerekçesi ile istifa etti ve görevini İzak Rabin'e teslim etti.

8 Aralık 1978 tarihinde Kudüs'te vefat etti, Herzl Tepesi’ne gömüldü.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ