Cumhuriyet Türkiyesi'ni fotoğraflarıyla ilk kez çok yönlü olarak belgeleyen ve tanıtan Avusturyalı fotoğrafçı ...

Othmar Pferschy,
(D. 16 Ekim 1898, Graz - Ö. 7 Nisan 1984, Münih) 
Cumhuriyet Türkiyesi'ni fotoğraflarıyla ilk kez çok yönlü olarak belgeleyen ve tanıtan Avusturyalı fotoğrafçıdır.
Türkiye'de çalışan Avusturyalı bir fotoğrafçı. 
1926 yılında kendisini işe alan Rumen Yahudi fotoğrafçı Jean Weinberg'in iyi maaşlı bir asistanı olarak başladı. 1931 yılında kendi İstanbul stüdyosunu açtı.

Othmar Pferschy, 1898 yılında Avusturya’nın Graz kentinde dünyaya geldi. Viyana’da 1923 yılında Anton Pöpperl'in yanında çalışırken fotoğrafla tanıştı. 1926 yılında Şark Ekspresi ile İstanbul’a geldi. İstanbul’da Pera’daki Photo Français’nin sahibi olan ve oldukça tanınan Jean Weinerg’in stüdyosunda çalışmaya başladı. 1931 yılında Beyoğlu’nda kendi stüdyosunu açtı. 

Türkiye’nin gelişen ve yenileşen yüzünü tüm dünyaya tanıtmak için Matbuat Umum Müdürlüğü’nün (Basın Yayın Genel Müdürlüğü) başına getirilen Vedat Nedim Tör’ün önerisiyle, Kemalist Türkiye’nin uzman fotoğrafçısı olarak 1935 - 1940 yılına kadar Dahiliye Vekaleti Matbuat Umum Müdürlüğü’nde çalıştı. Türkiye’nin tanıtım dergisi, La Turquie Kemalist için Türkiye’yi dolaştı. Yaklaşık 17 bin fotoğraf çekti. II. Dünya Savaşı’nın başlamasıyla beraber ikinci kez askere alındı ve Norveç cephesinde fotoğrafçı olarak yer aldı. II. Dünya Savaşı’dan sonra 1947 yılında İstanbul’a geri döndü ve 1969 yılına kadar kaldı ve ikinci vatanım dediği Türkiye’yi sessizce terk etti. 
23 Nisan 1984 tarihinde Münih’te hayatını kaybetti.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ