Balkanlar’ın Maksim Gorki’si olarak anılan, Romen yazar ...

Panait Istrati,
(D. 10 Ağustos 1884 İbrail - Ö. 16 Nisan 1935 Bükreş)
Romanya’da Braila’da doğdu. Istrati, çamaşırcı Joita Istrate’nin ve Kefalonya’daki Yunan bir kaçakçının oğluydu. İlkokulu Baldovinești’ de okudu. Daha sonra hayatını bir meyhanede çırak olarak, sonra da pastacı ve seyyar satıcı olarak kazandı. Yazar, gençliğini İstanbul’da ve diğer Osmanlı kentlerinde geçirdi. Mısır’ı, Lübnan’ı, Suriye’yi gezdi. Fransızca öğrendi.
Istrati birbirini izleyen iki mutsuz evlilik yaptı.

Balkanlar’ın Maksim Gorki’si olarak anılır. Eserlerini Fransızca ve Rumence yazdı. Romen işçi sınıfı yazarıydı. Istrati, çalışmalarında, Chira Chiralina romanı ile eşcinsel bir karakteri açıkça tasvir eden ilk Romen yazar oldu. Fransız yazar Romain Rolland ile yazışan Istrati'nin Kyra Kyralina (Chira Chiralina) adlı romanı 1923 yılında Rolland tarafından bir önsöz ile yayınlandı. Istrati’nin bir sonraki büyük eseri Codine adlı romandı.

Sefalet içinde, hasta ve depresyonda yaşadı. 1921 yılında Nice’e giderken intihara teşebbüs etti. Ancak kurtarıldı. Istrati, verem tedavisi sırasında bir süre İsviçre’ye yerleşti. Arkadaşı ve Fransızca öğretmeni olan Rus Yahudi-İsviçreli Siyonist yazar Josue Jehouda ile sanatoryumda tanıştı.

Panait Istrati, Bükreş’teki Filaret Sanatoryumu’nda 16 Nisan 1935 tarihinde öldü. Bellu Mezarlığı’na gömüldü.

Eserleri;
Akdeniz, Angel Dayı, Arkadaş
Baragan’ın Dikenleri,
Hayduklar, Hayaller ve Yollar, Hayat Yollarında
İş Bulma Kurumu
Kira Kiralina(
Kyra Kyralina), Keşiş Sofronie, Kodin, Kuzey Işığı
Minka Abla, Mitra, Mihail.
Nerantzula
Perlmutter Ailesi
Sokak Kızı (Nerrantsula), Sünger Avcısı
Tel Ören İzak
Uşak.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ