2015 Nobel Kimya Ödülü'nü kazanan Türk asıllı bilim adamı ...

Aziz Sancar,
Aziz Sancar, hücrelerin hasar gören DNA'ları nasıl onardığını ve genetik bilgisini koruduğunu haritalandıran araştırmaları sayesinde 2015 Nobel Kimya Ödülü'nü kazandı. Aziz Sancar bu ödüle ABD'li Paul Modrich ve İsveçli Tomas Lindahl ile birlikte layık görüldü.

Aziz Sancar 8 Eylül 1946 tarihinde Mardin-Savur’da doğdu. İlk eğitimini Mardin'de tamamladı. 1963 yılında girdiği İstanbul Tıp Fakültesi’ni 1971 yılında bitirdi ve eğitim için ABD'ye gitti. Sonrasında Dallas'a giderek Teksas Üniversitesinde Moleküler Biyoloji dalında doktora yaptı. Yale Üniversitesi'nde DNA onarımı dalında doçentlik tezini tamamladı. DNA onarımı, hücre dizilimi, kanser tedavisi ve biyolojik saat üzerinde çalışmalar yaptı. 
1997 yılından bugüne kadar Amerika Birleşik Devletleri North Carolina Üniversitesi, Tıp Fakültesi Biyokimya ve Biyofizik Bölümü'nde görev yapıyor(15.04.2022). Prof. Sancar, gerçekleştirmiş olduğu 300'e yakın bilimsel makale ve 33 kitap yayınladı. İstanbul Tıp Fakültesi'ni bitirdikten sonra yurtdışında yaptığı çalışmalarla Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi'ne kabul edilen Sancar, buraya kabul edilen üç Türk'ten biri oldu.

Türkiye’nin Nobel Ödülleri’yle ilgili geçmişi; Ünlü yazar Yaşar Kemal ilki 1973 yılında olmak üzere defalarca Nobel Ödülü almak üzere aday gösterildi, ancak ödülü bir türlü alamadı. Türkiye’den Nobel Edebiyat Ödülü’ne aday gösterilip ödülü alamayan diğer iki isim ise Leyla Erbil ve İlhan Berk olmuştur.

2006 yılında ünlü yazar Orhan Pamuk, Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazanmıştı.
2011 yılında Nobel Barış Ödülü’nü kazanarak bu ödülü alan en genç kadın ve ikinci müslüman olan Yemen doğumlu Tawakkol Karman ise 2012 yılında Türk vatandaşlığına geçerek Tevekkül Karman ismini aldı.
2013 yılında Nobel Barış Ödülü’nü kazanan Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü, ödüle Ahmet Üzümcü’nün örgütün direktörlüğünü yaptığı dönemde layık görülmüştü. 

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ