Soluk borusuna kaçan yemeği ya da yabancı cismi çıkarmak için uygulanan ilk yardım tekniği ...

Heimlich,
Heimlich manevrası,
İlk yardım uygulaması. 
1974 yılında Doktor Henry Yehudah Heimlich tarafından uygulanmış bir teknik. Amerikalı doktor, bu manevra sayesinde başta Dr. Atar ödülü olmak üzere pek çok ödül almaya hak kazandı. Yaklaşık 50 yıldır kullanılan bu manevra, özellikle de polisler ve sağlık çalışanları başta olmak üzere pek çok meslek grubuna temel ilk yardım eğitimi olarak gösteriliyor. 

Heimlich manevrası'nın mucidi ABD'li doktor Henry Heimlich 2016 yılında 96 yaşındayken hayatını kaybetti.  

Heimlich manevrası, bebeklerde sırta vurularak yapılır. Bir bebeğin soluk borusunun tıkandığını anlamanın en kolay yöntemi, ses çıkartıp çıkartamadığını gözlemlemek olacaktır. Soluk borusu tıkanan bebekler ağlamaya çalışır fakat ses çıkartamaz çünkü tıkanan soluk borusu ses çıkarmayı önler. Heimlich manevrası, 1974 yılından beri dünya genelinde sıkça uygulanan en temel ilk yardım teknikleri arasında yer alır.  

Yetişkinlerin sırtına vurduğumuzda soluk borusunu tıkayan cisim daha da aşağı inebilir veya yerini sağlamlaştırabilir. Bu yüzden boğazına bir şey takılan birini gördüğümüzde sırtına vurmamalı ve onu öksürmeye teşvik etmelisiniz. Bu noktada dikkatli olmak gerekir.

Kurtarıcı, hastanın arkasına geçmeli, hastanın göbek çukuru ile göğüs kafesi arasına bir elini yumruk yaparak yerleştirmeli ve diğer eliyle de destekleyerek içe yukarı şekilde 5 kez baskı uygulamalı. 

Cisimden tamamen kurtulduktan veya nefes almanıza olanak tanıyacak şekilde yerinden oynamasını sağladıktan sonra oturarak, nefes alışverişinizin normal ritmini bulmasına izin verin. Müdahale sonrasında mutlaka bir doktora görünmeniz gerektiğini unutmayın.   

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ