Pakistan Halk Partisi'nin kurucusu ve Pakistan cumhurbaşkanı, başbakanı olarak görev yapan Pakistanlı siyasetçi...

Zülfikar Ali Butto,
(D. 5 Ocak 1928 – Ö. 4 Nisan 1979), 
Pakistanlı siyasetçi.
Pakistan Halk Partisi'nin kurucusudur.
1971-1973 yılları arasında Pakistan cumhurbaşkanı ve 1973-1977 yılları arasında da başbakan olarak görev yaptı. 

Pakistan’ın en tanınmış ailelerinden biri olan Butto ailesinin mensubu olan Zülfikar Ali Butto, ailenin öldürülen ilk ferdidir. Butto ailesi Zülfikar Ali Butto’nun babası, Benazir Butto’nun dedesi olan Şah Nevaz Butto’nun 18 yaşında Hinduluktan İslamiyet’e geçmesiyle Müslüman bir aile olarak devam ettiler. Buttoların ikinci kuşak ferdi Zülfikar Ali Butto, Pakistan siyasetinde en çok tanınmış isimlerden biri haline geldi.

Pakistan Halk Partisi, 1977 yılında yapılan genel seçimlerden tek başına iktidar olarak çıktı.
Hakkında yazılı belge olmaksızın seçimlere hile karıştırdığı söylendi. Çok sayıda yolsuzlukla suçlandı ve en son Ahmed Rıza Kasuri adındaki muhalif milletvekilinin öldürülmesini emrettiği iddia edildi ve bu sebeple mahkemeye verildi. Lahor Yüksek Mahkemesi hakkında idam kararı yayınladı ve 4 Nisan 1979 tarihinde Ravalpindi’de asılarak idam edildi. 
Zülfikar Ali Butto, 4 Nisan 1979 tarihinde Ravalpindi’de asılarak idam edildi.

Zülfikar Ali Butto’nun izinden giden kızı Benazir Butto da aynı bölgede uğradığı bir suikast sonucunda hayatını kaybetmişti. Butto ailesinin çocuklarından hayatta kalan tek kişi Zülfikar Ali Butto’nun küçük kızı Senem Butto oldu. Diğer çocukları da sürgün hayatı yaşarken öldürüldü.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ