“Dinle sevgili”, “Beyaz zambak”, “Seni özler şu gönlüm” gibi tangolarıyla tanınmış bestecimiz...

Necdet Koyutürk,

(D. 28.10.1921 Ankara - Ö. 19 Ekim 1988 İstanbul)
Türkçe Tangoların ilk bestecilerinden, söz yazarı, orkestra şefi ve aranjör.
Türkçe tangoların babasıdır.  “Dinle sevgili”, “Beyaz zambak”, “Seni özler şu gönlüm” gibi tangolarıyla tanınmış bestecimiz.
Necdet Koyutürk, ülkemizde çok sesli müziğin kurucularından olup geliştirilmesi ve yayılması konusunda büyük çabalar sarf eden bir müzik adamı.

Necdet Koyutürk 28.10.1921 tarihinde Ankara’da doğdu, Haydarpaşa Lisesi’nden mezun oldu. 1950 yılında Mukaddes hanımla evlendi. Erdener (1951) ve Özdener (1956) isimli sanatını halen devam ettiren iki oğlu var. Erdener Koyutürk tango yorumcusu ve besteci, söz yazarı, müzik yapımcısı olarak, Özdener Koyutürk orkestra şefi ve besteci olarak babalarından sonra tango müziğini devam ettiriyor.

1949 yılından itibaren İstanbul Radyosunda kendi orkestrasıyla programlarına başladı. Besteciliğe 1938 yılından itibaren başladı. Tangoya büyük ilgi duydu ve bestelerini tango ağırlıklı olarak yapmaya başladı.

Necdet Koyutürk askerlik görevini yedek subay olarak Ankara’da yaptı. Vatani görevi sırasında ünlü Papatya Tangosu’ nu besteledi. Papatya’ nın ilk plağı 1948 yılında Türkiye ve İngiltere’de piyasaya çıkartıldı. Yirmi bin adet satarak satış rekorları kırdı. Liste başı oldu.

Necdet Koyutürk yurt içi ve yurt dışında eserleri yerli yabancı birçok solistler tarafından seslendirildi ve plakları yapıldı. 1959 yılında Dolmabahçe Sarayında Yugoslav Devlet başkanı Mareşal Tito’ya, Yunan Kralına ve Küçüksu Kasrı’nda Irak Kralı Faysal’a orkestrasıyla konserler verdi. 1979 yılından TRT kurumundan emekli oldu.

Necdet Koyutürk’ün tango eserleri;
Papatya, Dinle Sevgili, Rüzgar gibi geçti. Şüphe, Yıllar var ki, Yıldızlar düşerken, Seven bilir, Gözlerine bakarken, Unutmak istiyorum, Özlediğim, Başbaşa kalınca, Beyaz Zambak, Bal çiçeği, Yalan olan yıllarım.

Necdet Koyutürk 19 Ekim 1988 tarihinde İstanbul da kalp yetmezliğinden vefat etti. İstanbul Zincirlikuyu kabristanına defnedildi.



Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ