C vitamini eksikliğinden ileri gelen bir hastalık...

İskorbüt,

Skorbüt,
Skorbüt, C vitamininin aşırı derecede yetersizliğine bağlı olarak gelişen bir hastalık türü olup anemi, hareket kısıtlılığı, halsizlik, kanamalar, kol ve bacaklarda ağrı, vücudun bazı bölgelerinde şişlik, cilt problemleri, diş eti hastalıkları ve diş kaybı gibi olumsuzlukları içerir.

Düzenli ve sağlıklı beslenme alışkanlıkları çeşitli rahatsızlıklara karşı vücudumuzu korurken, yanlış ve sağlıksız beslenme düzeni ise bazı hastalıkların ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu anlamda, beslenme düzeninde oldukça önemli bir yeri olan vitaminlerin yeteri miktarda alınmaması, beslenme düzenine bağlı olarak gelişen hastalıkların en yaygın sebeplerinden biridir. 

İskorbüt hastalığı; C vitamininin vücutta yeteri miktarda bulunmamasına bağlı olarak çeşitli dokularda bazı bozulmalara neden olan bir hastalıktır. Askorbik asit olarak da bilinen C vitamini; vücutta pek çok görev üstlenen, hayati öneme sahip bir vitamin çeşididir. Beslenme düzeninde C vitamini içeren gıdalara yeterince yer verilmemesi veya C vitaminin vücutta düzgün bir şekilde emilmesini engelleyen durumlara bağlı olarak iskorbüt hastalığı ortaya çıkabilir.

Tarihsel süreçte, iskorbüt hastalığı, 15-18. yüzyıllar arasında uzun süreli deniz yolculukları sırasında C vitamini açısından zengin gıdaların bulunmamasına bağlı olarak denizciler arasında yaygın görülen bir hastalık olarak karşımıza çıkar. Günümüzde ise işlenmiş gıda ürünlerine takviye olarak C vitamininin eklenmesi ile birlikte, bu vitaminin hemen hemen her gıda ürününden alınabilmesi ve ürünlere ulaşmanın daha kolay olması sayesinde, iskorbüt hastalığının oldukça nadir görüldüğü söylenebilir.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ