Endenozya’da islam dininin öğretildiği medrese benzeri okullara verilen ad ...

Pesantren,
Pondok,
İslami yatılı okullar.
Endenozya’da islam dininin öğretildiği medrese benzeri okullara verilen ad.
Endonezya’da geleneksel din eğitimi kurumu.

Pasantren, Cava dilinde öğrenci yeri anlamına gelir. Geleneksel pesantren öğrencilerinin büyük çoğunluğu eskiden erkekti. Yakın dönemlerde kızlar için de müstakil pesantrenler kurulmuş. Hatta bazı pesantrenlerde ise kız ve erkek öğrenciler aynı sınıflarda eğitilmektedir.

Genellikle Pesantren okulları, öğrenciler için düşük veya ücretsiz olarak barınma veya yurt yaşamı sağlar. Gün boyunca iki tür eğitim sistemi uygulanır. Gün boyunca öğrenciler, okul dışındaki diğer öğrenciler gibi resmi okula devam eder. Öğleden sonra ve akşam geç saatlerde, ödevlerini tamamlamak için dinsel rituüele, ardından dini çalışmalara ve grup çalışmalarına katılmak zorundadırlar. Bu okullar, Endonezya vatandaşlarına düşük maliyetle eğitim verirler. Geleneksel model, öğrencilerin yemek, barınma ve eğitim karşılığında okul müdürüne ait pirinç tarlalarında çalışmak şeklindedir. Pesantren olarak bilinen bir grup öğretmen ve dini lider tarafından her şey yönetilir. Kyai(kiai) denen öğretmen hoca ve dindar bir adam olarak saygı görür. Kyai ayrıca dini bir lider olarak ve son yıllarda siyasi bir figür olarak toplumda önemli roller oynamaktadır. Bazı çağdaş Kyai tanınmış pesantrenleri kuran ünlü tarihi şahsiyetlerin torunlarıdır.

Pesantren müfredatında Din eğitimi, Devlet tarafından tanınan müfredat, Mesleki beceri eğitimi ve Karakter Gelişimi takip edilmektedir.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ