Bebeklik döneminde ortaya çıkan ve halk arasında beyin felci olarak da bilinen hastalık ...

Serebral Palsi,
(SP)
Serebral Palsi, beyinde oluşan bir hasar nedeniyle, çocuğun belirli kaslarını kullanmakta güçlük çekmesi halidir. Beynin etkilenen bölgesi ve zedelenme derecesine göre her çocuk hastada farklı belirtiler görülebiliyor. Hasarın beynin hangi bölgesinde ve ne kadar yaygın olduğuna bağlı olarak Serebral Palsi'nin belirtileri değişir.

Bebeklik döneminde ortaya çıkan ve halk arasında beyin felci olarak da bilinen bir hastalıktır. Serebral Palsi'de en sık görülen tanı, vücudun hareket ve duruş kabiliyetini sınırlandırıyor olmasıdır. Bebeklerde nedensiz çok ağlama görülüyorsa, ellerini başparmakları avuç içinde olacak şekilde yumulu tutuluyor ve açmıyorsa, kol ve bacak hareketlerinde asimetri varsa mutlaka bir çocuk nöroloji bölümüne başvurmak gerekiyor.

Serebral Palsi hastalığının sebebi bulunamamakla birlikte, bilinen en sık sebepleri arasında hamilelik ve doğum sırasındaki bazı etkenler olabilir. Bu etkenler arasında erken doğum, gebe annede tansiyonun yükselmesi veya düşmesi, kan uyuşmazlığı, hamileyken geçirilen kanamalar ve enfeksiyonlar sayılabilir. Serebral palsi, bebeklerde %0.15-0.3 oranında görülen önemli bir halk sağlığı sorunudur. Serebral Palsili bireylerde epilepsi, entelektüel problemler, beslenme ve iletişim sorunları da ortaya çıkabilir.  

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ