Zorba ve Serpico film müzikleriyle bilinen Yunan söz yazarı, besteci, aktivist ve siyasetçi ...

Mikis Theodorakis,
Michael Theodorakis.
D. 29 Temmuz 1925, Sakız Adası; 
Ö. 2 Eylül 2021, Atina.
Yunan söz yazarı, besteci, aktivist ve siyasetçi.
Yunanistan'ın en tanınmış bestecisidir. Theodorakis, Lenin Barış Ödülü'nün de sahibidir.

1990-1992 yılları arasında Yunan parlamentosunda vekillik yaptı. 
Atina’da 96 yaşında hayatını kaybeden besteci tüm dünyada müzisyen, yazar ve siyasi kimliğiyle tanınıyordu. 

Ünlü oyuncu Anthony Quinn’in başrolünde yer aldığı Zorba filminin müziklerini besteleyerek 1964 yılında tüm dünyada üne kavuşmutur. 1973 yılında ise Serpico filmi için bestelediği müzikleriyle bilinir. Holokost hakkında yazılan en güzel müzik eseri olarak nitelendirilen Mauthausen'in Ballad'ı olarak da bilinen Mauthausen Üçlemesi en önemli eserlerinden biridir.

29 Temmuz 1925 tarihinde Sakız adasında doğan Theodorakis ilk şarkısını 13 yaşında bestelemiş, 17 yaşında ilk konserini vermişti. Klasik müziğe olan sevgisi ile müzisyen kariyeri hayalleri kuran besteci Atina Konservatuarı’nda ders almıştı. Ancak dünyadaki ve Yunanistan’daki siyasi gelişmelerden o da etkilenmişti.

Theodorakis, İkinci Dünya Savaşı yıllarında Nazilere karşı direniş saflarında yer almış ve bunu takiben 1946-1949 yılları arasındaki iç savaş sırasında ise solcu Ulusal Kurtuluş Cephesi ile birlikte mücadele vermiş, rejim karşıtı olarak defalarca tutuklanmış ve işkenceye maruz kalmıştı. Askeri cuntaya karşı da direnen Theodorakis, bu nedenle de tutuklanmış ve işkence görmüştü. Uluslararası dayanışma kampanyası sonucu 1970 yılında cezaevinden tahliye edildi. Ülkeyi terk etmesine izin verilen besteci, 1974 yılına kadar Paris’te yaşamıştı. 1967 yılından itibaren Yunanistan’da müziği yasaklanan Theodorakis’i dinleyenler cezaya çarptırılıyordu. 1974 yılında askeri cunta yönetiminin sona ermesi sonucu ülkesine döndü ve bir kahraman ve özgürlük temsilcisi olarak karşılandı.

Türkiye'de de Zülfü Livaneli ile birlikte çok sayıda konser vermiş ve Türk-Yunan dostluğunun gelişmesi için çaba göstermişti. Annesi İzmir Çeşmeli olan Theodorakis’in Türkiye ile bağları güçlüydü. Theodorakis 1986 yılında ünlü Türk besteci Zülfü Livaneli ile birlikte iki ülke arasındaki çatışmayı sona erdirmeyi amaçlayan Türkiye-Yunanistan Dostluk Derneği’nin kurucuları arasında yer aldı.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ