Samsun yöresine özgü sac üzerinde pişirilen bir hamur işi ...

Memecik,
Samsun yöresine özgü sac üzerinde pişirilen bir hamur işi bir yemektir. İçerisinde, katık, tuz ilave edilip çok az su katılarak un ile birlikte iyice yoğrulur. Yufka gibi açılır. Bunun zuvalası ufak olur. Saç üzerinde yufka gibi pişirilir. Kabarınca saçdan alınır. Bütün zuvalalar pişirmesi bitince, eritilmiş tereyağı ile yağlanıp servis yapılır.

Samsun yöresine özgü diğer yemekler;
Bafra pidesi, Baklalı yaprak dolması, Bazlama, Büryan
Canik, 
Fındıklı baklava, 
Haluçka, Haşhaşlı çörek, Hamsili Ekmek, Hamsili Pilav, 
Nokul(Lokul)
Mercimekli Bulgur Pilavı,  Mısır Çorbası, Mısırlı fasülye çorbası,
Karalahana Çorbası,  Karmaç, 
Katık böreği, Katık sündürmesi, Kaz asması, Kaz pilavı, Keşkek, Kıvratma, Kıymalı pırasa, 

Terme pidesi, Tirit, Turşu kavurması, 
Yazı pancarı, Yer Pancarı, Yoğurtlu Çorba,  

Katık Böreği
İçerisinde, dorak otu, tuz, zeytinyağı, tereyağı, maydanoz ve buğday yarması karışım hazırlanır. Bahar ve yaz aylarında dah çok yapılmaktadır. Karışım bir kovada karıştırılır. Sini içine ince bir tabaka olacak şekilde (1-2 cm) dökülür. Fırında kızartılır. Karelaj yapılarak kesilir. Börek sıcak ve soğuk olarak servis edilir.
 
Memecik
İçerisinde, katık, tuz, su ve yufka bulunan karışım saç üzerinde yufka gibi pişirilerek üzeri eritilmiş tereyağı ile yağlanarak servis yapılır.

Katıklı Ekmek.
Un, su, tuz kullanılarak yapılan karışım, ufak parçalara ayrılarak yufka şeklinde açılır ve içerisine maydanoz ile katıktan oluşan karışım dökülerek bir tarafı kapatılır. Sac üzerinde çok uzun olmayacak şekilde pişirilir ve tereyağı ile yağlanarak servis edilir.

Katık Sündürmesi, 

Kıyılmış maydanoz ile karıştırılan katık, zeytinyağı ya da tereyağı ile tavada pişirilir ve kahvaltıda sıcak olarak servis edilir.

Lorgon, Kırçan, Kaldırayak, Madımak ve Nünük gibi otlar ile kavurma ve çorba yapılır.


Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ