CPA frangı kullanan Afrika ülkelerinin yeni ortak para birimi. ..

Eko,

CPA frangı kullanan Afrika ülkelerinin yeni ortak para birimi.
Batı Afrika'daki 8 ülkede, 2020 yılından itibaren CFA frangının (XOF) yerini Eko para birimi aldı. Sömürge döneminden beri kullanılan 74 yıllık CFA frangı tarihe karıştı.

Fildişi Sahili Cumhurbaşkanı Alassane Ouattara, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Fildişi Sahili’nin en büyük kenti Abidjan’da yaptıkları ortak basın toplantısında, Batı Afrika Ekonomik ve Parasal Birliği (UEMOA) üyesi 8 ülkenin CFA frangı konusunda reform kararı aldıklarını, CFA frangını artık kullanmayacaklarını açıkladılar.
Fransa Merkez Bankası ve hazinesi ile 
UEMOA üyesi 8 ülke teknik bağlarını keserek, yeni para birimini kendilerinin yöneteceği vurguladı. Döviz rezervlerinin yüzde 50’si de artık Fransa Merkez Bankasında tutulma zorunluluğu kaldırılmış. Eko para birimi değerinin CFA frangı gibi euro'ya sabitlenmiştir.

Ancak Fransa, kriz durumunda garantör ülke olmayı sürdürecek. Eko'yu kullanan ülkeler, ithalatlarını ödeyemeyecek bir duruma düşerse, Fransa bu ödemeleri yapacak ama para politikası konseyine dönmeye de hak kazanacak.

Eko sadece, UEMOA üyesi Benin, Burkina Faso, Gine Bissau, Fildişi Sahili, Mali, Nijer, Senegal ve Togo'da kullanıma sokulacak.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ