Bir cins ipek kumaş...

Atlas,

Frank atlası,
Atlas kumaşın öne çıkan özelliği düz renk ve parlak olmasıdır.  Atlas kumaşın ilk kez Çin'de dokunmuş ve tüm dünyaya 14. yüzyılda Arap tüccarlar aracılığıyla yayılmıştır. Osmanlılar, Selçuklular ve Bizanslılar tarafından da sık tercih edilen kumaş, tarihte Frank atlası olarak da adlandırılmıştır.  Sık dokuma yöntemi kullanılarak üretilen ve materyal olarak da ipeğin seçildiği kumaş türüne atlas denir. 

Saten olarak da bilinen atlas kumaşlar gösterişi ön planda tutmak amacı ile üretilir. Ayrıca atlas kumaşlar sağlamlığıyla da ün salmış olan ender ürünler sınıfında bulunur.

Atlasta en çok tercih edilen renkler; yeşil, kırmızı, mor ve neftidir. Atlas kumaşlar, elbise, kaftan, şalvar gibi giysilerde ya da döşeme, perde, yorgan gibi mefruşat işlerinde kullanılır. Sırma işleme gibi ağır işlemelere dayanıklı olması ve parlaklığını uzun süre koruması özellikleriyle değerli kumaş olarak saraylarda kullanılmıştır. 

Atlas kumaş Osmanlı zamanında en sık kullanılan kumaş türleri arasında yer almıştır. Tarihte, atlas kumaşlar, ince ipekten sık dokunmuş, altın ve gümüş tellerle işlenmiş çeşitleri olan bir kumaş türüdür. Atlasın sürmayi denilen türü ünlüydü. Entari altına giyilen dar şalvar kadın giyiminde önemli yer tutmaktaydı. Atlas kumaşlar, ipeğin parlaklığını en belirgin biçimde gösteren kumaş cinsidir. Kumaş yüzeyi pürüzsüz ve parlaktır. Satene benzeyen bu düz renkli, sert ve parlak kumaş türü, özellikle abiye kıyafetlerde ve elbiselerde sık kullanılır. 

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ