Artvin, Ardanuç ilçesinde bir kale ...

Gevhernik,

Ferhatlı,
Gevhernik kalesi; 
Artvin’nin Ardanuç ilçe merkezine 4 km. uzaklıkta bulunan Adakale Mahallesi'ndedir. V. yüzyılda yapıldığı tahmin edilen bu kale Gürcü krallarına ve Çıldır atabeylerine başkentlik yapmıştır. Kale, yöredeki en eski ve en önemli kalelerden birisidir. Bagratlı Krallığı, Çıldır Atabekleri ve Osmanlıların yönetim yeri olarak kullanılmıştır. İçkale ve etrafı surlarla çevrili şehir yapısıyla tek örnektir.

1551 yılında kaleyi Osmanlılar ele geçirmiş ve 1562 yılında da Kanuni Sultan Süleyman tarafından onarılmıştır. Geçmiş dönemlere ait çeşitli kalıntıların yanı sıra Kanuni Sultan Süleyman’a ait kitabesiyle de dikkat çekmektedir. Gevhernik Kalesi, günümüzde harap durumdadır.

Ferhatlı Kalesi; 
Artvin İli, Ardanuç İlçesi, Ahğıza (Ferhatlı) Köyü sınırları içerisindedir. Ardanuç'un 5 km. batısındadır. V. yüzyılda Gürcü Kralı Vahtang tarafından yaptırıldığı sanılmaktadır. 

Bu kale aynı zamanda Ferhat ile Şirin´in efsanesinin geçtiğinin söylendiği kaledir. Hatta kalenin ırmak tarafında alt kısmında bulunan iki mezarın Ferhat ile Şirin’e ait olduğu söylense de başka bir rivayette vardır. Ama önemli değil maalesef o iki mezar baraj suları altında kalmıştır.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ