Hasan Sabbah'ın ve Elemutlar Devleti'in karargahı ve başkenti olan bir yerleşim birimi, kale ...

Alamut,

Elemut,
Alamut Kalesi.
Kartal Yuvası.
Farsça, قلعه الموت 
Alamut Kalesi İran'ın Kavzin şehrinde yer alan bir kaledir. Alamut kalesi Elbruz dağlarının yamacında ve Hazar Denizi'nin güneyinde yer almaktadır. 

Kale Veşudan İbn-i Cüstan tarafından sarp bir kayalıkların üzerine, Pers mimarisi ile inşa edilmiş. Hasan Bin Sabbah tarafından feth edilene kadar Cüstaniler'in denetiminde kalmıştır. Sabbah'ın eline geçen kale, Haşhaşiler'in karargahı haline gelmiştir. 8200 m.  yükseklikte bulunan Alamut kalesi Hasan Sabbah tarafından ele geçirildikten sonra kale önemini kazanmıştır. Hasan Sabbah'ın  Haşhaşilik öğretisini yaydığı kaledir. Fedailerini, uyuşturucu, haşhaş ile uyuşturarak sahte bir cennet vaadiyle kandırarak suikastlere azmettiren Hasan Sabbah'ın kalesidir.

1256 yılında, Bağdat İşgali'ne giden Moğol imparatoru, Hülagu Han'ın ordusu tarafından tüm Haşhaşiler öldürülmüş ve kale tahrip edilmiş, içinde bulunan ünlü kütüphanesi de yakılmıştır.
Alamut kalesi Moğollar tarafından yerle bir edildikten sonra günümüze kadar hiç onarılmadı. Kale harabe şeklinde olup halen savaş kalıntılarını taşımaktadır.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ