Yemişinden turşu yapılan gebreotuna verilen bir başka ad...

Kapari,

Kapari otu,
Gebre otu, Gebreotu,
(Capparis spinosa),
Kedi tırnağı,
Karga kavunu, Kepere(Kebere).
Devedikeni,
Menginik, 

Yemişinden turşu yapılan gebreotuna verilen bir başka ad. 
Kapari turşusu oldukça lezzetli bir turşudur. Turşu olarak tüketileceği gibi salatalarda ve balık yemeklerinde de oldukça lezzet verici bir bitkidir. Pizza üstünde de kullanılabilir. Pek çok süpermarkette kaparinin tomurcuktan yapılmış turşusu satılır. 

Kapari otu toplumda gebre otu, kedi tırnağı, kepere, devedikeni, menginik ve karga kavunu olarak da bilinmektedir. Gebre otu veya Kapari, Capparaceae familyasından dikenli bir bitki türüdür. Özellikle Akdeniz ikliminin etkili olduğu yerlerde yetişir. İklimin uygun olduğu yerlerde denizden 1800 m. yükseklerde de yetişebilir. Güneşi seven bir bitkidir. İklime göre, mayıstan itibaren çiçeklenme dönemi sürekli olarak devam ederek ağustos, eylül arasında karpuza benzeyen meyveleri vardır. Çiçek açmadan önceki küçük tomurcukları (gebre, kebere, kapari) toplanarak tuzlu suda muhafaza edilir. Gıda, kozmetik, boya ve ilaç sanayiinde kullanılan bitki, salamura ya da konserve şeklinde tüketilir. Konserve olarak hazırlanan gebre; turşu, salata, pizza üstü, balık ve av etleri yanında garnitür olarak yenilmektedir. Kapari de denilen turşusu, küçük tomurcuk halindeki çiçeklerinde yapılır.

MS hastalığı, beyindeki ve omurilikteki sinirlerin yıpranması ve bozulmasıyla ortaya çıkan, görmede bulanıklık, geçici görme kaybı, kolda veya bacakta güçsüzlük, yürüyüşte dengesizlik, ellerde titreme, konuşmada bozukluk gibi belirtiler gösteren, bağışıklık sisteminden kaynaklanan ve doğrudan merkezi sinir sistemini etkileyen bir hastalık. Bu hastalığın tedavisinde Kapari bitkisinin 
Karpuzcuk olarak bilinen meyvelerinin etkili olduğu Pamukkale Üniversitesi'nce kanıtlandığı beyan ediliyor. 

Güçlü antioksidan etkisiyle kalp hastalıklarına karşı koruyucu etki gösterirler. Kanserli hücrelerin çoğalmasını engellerler. Özellikle kanser hastalarında trombosit sayısını yükselttiğinden faydalıdır. Yani anti tümör etkilidir. Kan bozukluklarına faydalıdır. Kan yapıcıdır. Kanla ilgili problemleri olan hastaların mutlaka kullanması gerekir. Karaciğerin en büyük dostudur. Özellikle karaciğer yağlanması başta olmak üzere karaciğer hastalarının mutlaka kullanması önerilir. Karaciğer fonksiyonlarını düzenleyicidir ve dalak büyümesinde faydalıdır. Multipl Skleroz (MS) hastalığında inanılmaz derecede faydalıdır. Mide ülserini iyi eder. Cinsel gücü ciddi miktarda arttır. Sindirim sistemini düzenler. İdrar söktürücüdür. Solucan ve parazit düşürücüdür. Romatizma rahatsızlıklarına iyi gelir. Felçten korur, iskorbit hastalığında kullanılır. Gut ve hemoroid hastalarına fayda sağlar. Defne gibi kapari de adet düzenleyicidir.


Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ