"Duduk" çalgısını dünyaya tanıtan ünlü Ermeni sanatçısı ...

Djivan Gasparyan,

(D.1928 - Ö.2021)
Duduk ustası Ermeni sanatçı Gasparyan (Djivan) Civan Gasparyan, 93 yaşında hayatını kaybetti.
1928 yılında Muşlu bir ailenin çocuğu olarak Ermenistan'ın Godayk bölgesinin Solak kentinde dünyaya geldi.

Gasparyan, altı yaşında duduk çalmaya başladı. Ailesi Ermeni Tehciri döneminde Ermenistan’a göç etmek zorunda kaldı. Babası İkinci Dünya Savaşı'na katıldı. Bu nedenle Civan Gasparyan çocukluğunu yetimhanede geçirdi. 1947'de Moskova'ya gitti. Burada konserden sonra Stalin tarafından kendisine Pobeda marka bir saat hediye edildi. 1948 yılında Ermeni Şarkı ve Dans Popüler Topluluğu ve Yerevan Filarmoni Orkestrası'nın solisti oldu.

UNESCO dünya çapındaki yarışmalarında (1959, 1962, 1973 ve 1980) dört madalya kazandı. Gasparyan, 1973 yılında Ermenistan Halk Sanatçısı unvanına layık görüldü. 2002 yılında WOMEX (World Music Expo) Yaşam Boyu Başarı Ödülü'nü aldı.

“Günaha son çağrı”, “Gladyatör”, “Sirana”, “Kanlı Elmas”, "Ronin" gibi film müziklerini icra etti ve besteledi. Ayrıca Kronos Quartet ve Los Angeles Filarmoni ile kayıtlar gerçekleştirdi.
Gasparyan, Oslo'daki 2010 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Ermenistan adına yarışan Eva Rivas'ın şarkısında da sahne aldı ve ve Eurovision Şarkı Yarışması'nda performans sergileyen en yaşlı kişi oldu.
Gasparyan Türkiye'de konserlerde sahne aldı. Erkan Oğur ile Fuad albümü yayınlandı.
Gasparyan 20'den fazla albüm kaydetti ve binlerce konsere katıldı.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ