Savaşta düşmandan ele geçirilen ganimetler...

Enfal,
Enfak, Enfal,
Olca,
Ganimet,
İngilizce, Booty, Spoil.
Fransızca. Butin, Aubaine ocacasion butin, ganymède
Almanca. Beute, Kriegsbeute,

Savaşta düşmandan alınan mal, para, tutsak. 
İslam kurallarına göre alınan ganimetin beşte biri devlet hazinesine, geri kalanı kılıç hakkı olarak askerlere bırakılırdı.
Ganimet, savaşta düşmandan ele geçirilen her türlü esir, menkul veya gayrimenkul mal.

İslam hukukunda, savaşta Müslüman askerlerin kuvvet kullanarak düşmandan zorla aldığı eşya, hayvan, savaş esirleri ve arazi. 
Mecazi olarak bir tesadüf sonucu ele geçen beklenmedik mal ve eşyaya da ganimet denir. Ganimet, İslam ülkesine getirilince bölüştürülür. Taksim edilmeden önce kimsenin mülkü olmaz ve askerin bu hakkını, mülkü olmadan satması İslam hukukunda geçerli değildir.

Savaşta düşmandan elde edilen şeyler;
1) Esir alınan erkekler, 
2) Sabiler, esir alınan kadın ve çocuklar, 
3) Savaşta ele geçirilen at, silah, eşya gibi her türlü menkul (taşınabilir) mallar, 
4) Gayri menkuller (araziler, binalar, vs.). 

Yerden çıkarılan altın, gümüş, demir, bakır gibi madenler ve defineler de ganimet kabul edilir ve ganimet hükümlerine tabidirler.

Ganimetler kuranda Enfal Suresinde açıklanmaktadır. Ganimetlerin (savaşta kazanılan malın) Allah'a ve Rasulünün olduğu şeklindedir. 
Ganimet fey olarak tanımlanmaktadır. Enfak süresinde de açıklanmaktadır. Ganimetin tamamının Allah'a ve Rasulüne ait olduğu bildirilmiştir. Beşte birinin Allah ve Rasulüne, diğer beşte dördünün ise savaşçılara ait olduğu buyrulmaktadır. Aynı konu Enfal süresinde de aynen tekrarlanmış. Savaş olmayan yerde ganimet olmaz. Yani Müslümanla savaşmayan kişinin malı ganimet olmaz. Karşılıklı sulh imzalanan gayri Müslimlerin malına ve canına dokunmak helal değildir, haramdır.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ