Kelime anlamı “değiş, tokuş, takas” anlamına gelen finans piyasalarında farklı faiz türlerine sahip borçların birbirleri ile değişimi olan takas sözleşmesi ...

Swap,
Değiş, tokuş, takas.
Swap, Türk finans piyasalarında orijinal söylemi ile kullanılmaktadır.
Kelime anlamı değiş, tokuş, takas olan, finans piyasalarında iki tarafın belirli bir zaman dilimi içinde bir varlık ya da yükümlülüğe bağlı olarak farklı faiz ödemelerini veya döviz cinsini karşılıklı olarak değiştirdikleri bir takas sözleşmesidir.

Değiş, tokuş, takas anlamına gelen finans piyasalarında farklı faiz türlerine sahip borçların birbirleri ile değişimi olan takas sözleşmesine verilen ad. Finansal araçların veya nakit akışlarının veya ödemelerin belirli bir süre için değiştirilmesidir. Swap anlaşmalarında genel olarak iki tarafın finansal enstrüman alışverişinde bulunduğu ve ortak takas tarihleri ​​ve iki enstrüman akışı olan sözleşmelerdir. Swap türleri şunlardır.
  1. Karşılıklı iki döviz cinsinin el değiştirebildiği para swapları; Tarafların önceden anlaştıkları oran ve koşullarda belirli miktardaki para birimlerini değiştirmek suretiyle gerçekleştirdikleri işlemlerdir.
  2. Aynı para cinsinden faiz oranlarının değişebildiği faiz swapları; Gösterge bir anapara tutarı üzerinden farklı faiz oranı esaslarına göre hesaplanacak faizlerin iki taraf arasında anlaşılan vadelerde değişimini öngören bir sözleşmedir.
  3. Çapraz döviz swapı işlemleri; Farklı para birimleri ve farklı faiz yapısı üzerine borçlanan taraflar, diğer tarafın borcuna ilişkin anapara ve faiz ödemelerini yerine getirmek üzere anlaşarak gerekli yükümlülüğü yerine getirirler.
  4. Hisse senedi ve endeks getirilerinin değiştirildiği hisse ve endeks swapları;
  5. Emtiaların, menkul kıymetlerin ya da dayanak varlıklarının risklerinin değiştirildiği çeşitli swap türleri;
Batan geminin deliğini tıkamak için swap işlemleri kullanılmaktadır. Ancak swap kötü bir ekonomik pozisyonda çözüm değil, deliği daha çok büyütmektir. İki para biriminden yüksek faizli olanı satıp, düşük faizli olan alınıyorsa, düşük faizli para biriminin gecelik taşıma maliyeti ödenmeye razı olunmuştur ve yatırımcının hesabına swap maliyeti olarak yansıtılır.

Örneğin;
USDTRY alım ( uzun ) pozisyonu olan yatırımcı piyasa diline göre TL para birimini satıp daha düşük faizli olan USD para birimini almış olduğu için bu işlemin yatırımcıya swap adı altında (– ) yönlü, bir bedeli ortaya çıkacaktır yani zarar edecektir.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ