Balıkçıların nez ya da salya olarak tanımladığı tek hücreli bitkisel canlılardan oluşan yoğun renk sarmalına verilen ad...

Müsilaj,
Deniz salyası,
Nez ya da 
Salya.
Denizdeki biyolojik üretimin başlangıcını, ilk basamağını teşkil eden fitoplankton dediğimiz mikro alglerin aşırı çoğalmasıyla ortamda vuku bulan şartlara tepki olarak bıraktıkları salgıya müsilaj denir.

Deniz salyasına, 
Küresel ısınma sonucu deniz suyu sıcaklığındaki yükselme, Denizdeki durağanlık, Kirlilik neden olur. Türkiye'deki denizlerde artan deniz salyasının başta Marmara Denizi’nde olmak üzere ekolojik bir yıkıma doğru gittiğine dikkat edilmelidir. 

Marmara denizinde yoğun müsilaj ekonomik (Balıkçılık, turizm ve su boruların tıkanması), ekolojik (Biyoçeşitlilikte kayıplar, toplu deniz canlılarının ölümleri) ve kirlenme (kıyı ve koyların kirlenmesi) gibi kayıplara neden olmaktadır. Balıkçıların nez, ya da salya olarak tanımladığı müsilaj tek hücreli bitkisel canlılar bir tür fitoplankton olan Gonyalux fragilis’in  çoğalması ve oluşturduğu renk sarmalıdır.


Türk Deniz Araştırmaları Vakfı sarı, beyaz, renkli çamurumsu bu maddenin son iki yıldır, Karadeniz, Marmara ve Ege Denizi’nde suyun üstünde ve altında sıkça görülmeye ve yayılmaya başladığını belirtiyor.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ