Baharatlı sirkeye yatırılmış koyun etinden hazırlanmış bir yemek türü...

Şaşlık,
Shashlik,
Şaşlık kebabı,
Şiş kebap,
Baharatlı sirkeye yatırılmış koyun etinden hazırlanmış bir yemek türü.
Baharatlı sirkenin içinde bekletilerek koyun etinden yapılan şiştir. Eski Sovyetler Birliği ülkeleri ve Moğolistan'ın mutfaklarının başlıca yemeklerinden biridir.

Şiş kebap ile eşanlamlıdır. Şaşlık kuzu şiş gibi en yaygın olarak kuzu kuşbaşından yapılır. Ancak hazırlanırken et, kuzu şişe göre daha büyük parçalar halinde kesilir. Doğal olarak da bu tip iri kuşbaşı parçalar koyun etinin sadece but kısmından elde edilir. Küp şeklinde parça parça doğranmış etin şişe dizilerek ızgarada pişirilmesi ile yapılan bir kebab türüdür.  Geleneksel olarak Kafkasya ve Orta Asya'da çeşitli diğer isimlerle bilinir. 19. yüzyıldan itibaren Rus İmparatorluğu'nun çoğunda şaşlık olarak tanınmıştır.

Malzemeler;
600 gr bonfile et 
2 yemek kaşığı sıvıyağ ,
2 yemek kaşığı sirke,
3 tane orta boy kuru soğan 
1 tatlı kaşığı tuz 
1 şeker kaşığı karabiber 
1 şeker kaşığı kekik,
1 bağ maydanoz.
Lavaş (kişi sayısınca)  
Garnitür için;  
500 gr közlenmiş kırmızı köz biber

Et, küp, şiş olacak şekilde doğranır. Soğan soyulur. Küp şeklinde doğranarak suyu süzülür, Zeytinyağı, sirke, salça, tuz ve karabiberle karıştırılır. Etler bu karışımın içinde, buzdolabında 24 saat bekletilir. Sebzeler yıkanıp, biberlerin sapları kesilir. Biberler ve domatesler dört parça olarak kesilerek şişe dizilerek pişirilir. Marine edilöiş etler, şişlere sırasıyla 3 parça et, 1 parça kuyruk yağı dizilerek kömür ateşi üzerinde şişler çevrilerek pişirilir. Çevrilerek her yüzün 3-4 dakika pişmesi sağlanır. Etler mangaldan alınarak şiş ile servis yapılır. Yanında biber ve domatesler ile maydanoz da verilir.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ