Kuzey Kutup Bölgesi'ne verilen ad...

Arktika,
Arktik,
Arktikos,
Kuzey Kutup Bölgesi'ne verilen ad.
Dünya'nın Kuzey kutbunda bulunan bölgedir. Arktik bölgesi Yunanca ayıya yakın anlamındaki arktikos kelimesinden türetilmiş. Aslında Kuzey yarım kürede belirgin olan ve Kutup Yıldızının (Polaris) da içinde bulunduğu Büyük Ayı takım yıldızını tarif etmektedir. 
Dünyamızın iki zıt ucu hakkında ayılar, penguenler, en uzak ve en soğuk olduğu biliniyor. Denizlerle çevrilidir. 

Gulf Stream akıntısının oluşturduğu sıcak suların etkisindedir. Bitki örtüsü olarak tundra ve çiçekli bitkiler görülüyor. Kutup ayısı, fok, balina, tilki, ren geyiği gibi memeliler yaşıyor. Bölgede yaşayan halklar; Aleut, Athabaskan, Gwich, Inuit, Saami, Yakut'lardır.

Antarktik kelimesi, yani diğer bir deyişle Anti Arktik ise Güney Kutbunu da içine alan kıtadır. İki kutup arasında belirgin farklar vardır. Arktika’da hava sıcaklığı +13°C ile -43°C arasında değişir. Antarktika’da hava sıcaklığı -89°C’ ye kadar düşebiliyor. Kuzey Kutup noktası, en yakın kara parçasına 700 km. uzakta yer alıyor. Kuzey Kutbunda fiziksel olarak bir işaret yoktur. Antarktika ise bir kıta ve Güney Kutup noktasının en yakın denize uzaklığı 1300 km. Deniz yüzeyinden neredeyse ortalama olarak 3000 m. yüksekte yer alıyor. Güney Kutup noktasının konumu, her sene 1 Ocak'ta yeniden hesaplanıyor.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ