Bir bakteri veya virüsün farklı alt türlerinin, aralarında genetik farklılıklar bulunan grupları...

Suş,
İngilizce, strain.
Mikrobiyoloji, Suş.
Bir bakteri veya virüsün farklı alt türlerinin, aralarında genetik farklılıklar bulunan grupları. 

Bir tür veya varyete içerisindeki bazı özellikleri ile belirgin organizmalar grubu. Farklı suşlar arasında, ilaçlara, dış etkilere dayanıklılık vs. özellik değişiklikleri olabilir.

Aynı bakteri veya virus cinsine ait farklı antijenik özelliğe sahip olan, mutasyona uğramış alt gruplara verilen isim. Bu oluşumun nedeni tam bilinmeyen bazı değişimler olabilir. Ancak ortaya çıkan bu yeni sonuç normalden çok daha şiddetli hastalık oluşturma yeteneğine sahip olarak  ortaya çıkabilmektedir. Örnek, Covid 19 için yeni mutasyona uğramış suşları gösterebiliriz. 

Probiyotik mikroorganizmaların genetik olarak özelleşmiş alt türleri olarak ifade edilen suş için aşağıdaki örnek gösterilmektedir. 500.000 askerden oluşan bir ordu düşünün. Bu ordunun çok büyük bir bölümünün er ve erbaşlardan, çok az bölümünün de bordo bereli askerlerden, pilotlardan oluştuğunu hayal edelim. Savaş esnasında özel olarak görev icra edecek olan askerler özel eğitim görmüş bordo bereliler ve pilotlar olacaktır. İşte tür denilince akla asker, suş denilince akla bordo bereli asker gelmelidir. Suş ne demektir sorusunun cevabı iyice öğrenilmeden doğru bir probiyotik seçimi yapmak mümkün değildir. anti.com'dan alıntıdır.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ