Batı Toroslar’da, Muğla’nın Köyceğiz ilçesi sınırlarında yer alan bir dağ ...

Sandras Dağı, 
(2295 m).
Toros Dağları’nın batı ucunda Köyceğiz Gölü’nün hemen kuzeyindedir. Doğu ve güneydoğuda Dalaman Çayı, güneybatıda Namnam Çayı, kuzeyde Beyağaç ve güneyde Köyceğiz ilçe merkezleri ile sınırlanır. En yüksek noktası Çiçekbaba Tepesidir. Yerleşim birimleri dağın güney yamaçlarında yoğundur. 

Orman ve makiliklerle kaplıdır. Ardıç, kızılçam, karaçam ağaçlarından oluşan ormanlar ile sığla  ormanları vardır. Sığla ormanları, daha ziyade dalaman çayı ve etrafındaki sulak düzlüklerdedir. Dağın yüksek kesimlerini alpin bitki örtüsü kaplar. Sandras dağının bir bölümü de Denizli ilinin sınırlarına giriyor. Zirveye adını veren Çiçek Baba olarak bilinen erenin yattığı rivayet ediliyor.

Sandras Dağı’da Köyceğiz’e bağlı Ağla (Yayla) köyü sakinlerinin rivayetine göre İran'nın Horasan ilinden 72 eren, ellerindeki asaları Anadolu’ya, Balkanlar’a, Ortadoğu’ya fırlatır. Asalar farklı dağların zirvelerine düşer. Erenlerin beşinin asası bu yöredeki dağların zirvelerine düşer. Bu zirveler; Atkuyruksallamaz, Şimşir, Ölemez, Aygır ve Sandras  dağının zirveleridir. Bu erenlerden Çiçek Baba, Sandras’ın zirvesinde asasına bulur ve bu dağın tepesinde yaşar. 

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ