Arnavutluk Bektaşilerinin 600 yıldır düzenlediği etkinliklere ev sahipliği yapan dağ ...

Tomor,
Tomorr,
Tomor Dağı, (2,417 m.) 
Orta Dağlık Alanda bulunur.
Arnavutluk Bektaşilerinin 600 yıldır düzenlediği etkinliklere ev sahipliği yapan dağ.

Balkanlar’da Arnavutluk’un başkenti Tiran’a 200 km. uzaklıktadır. Tiran-Berat yoluyla toplam 5 saat süren yolculukla Tomor Dağına ulaşılmaktadır. Bu dağda Ali Abbas (Celal Abbas) anma etkinlikleri düzenlenmektedir. 

Arnavutluk dünya'nın en dağlık ülkelerindendir. Ülkenin yüzey yapısının %70'i dağlıktır. Ülkede yüksekliği 2000 m.'nin üzerinde birçok zirve vardır. 
En yüksek dağı, Korab Dağı (2,751 m.) dır.  Avrupa'nın uzun sıradağlarından olan Dinar Alpleri ve Pindos Dağları Arnavutluk'tadır.  Arnavutluk'taki diğer dağlar şunlardır. Dajti Dağı, Deşat Dağı, Dinar Alpleri, Korab Dağı, Pindos Dağları, Mourgana Ceraunian Dağları.

Yezerçe (2,694 m.)
Radohimë(2,570 m.)
Maja e Kollatës(2,556 m.)
Gramoz (2,523 m.)

Halkın Ali’nin Abbas’ı adını verdiği bu dağa Hz. Ebulfazl Abbas’ın atıyla bu tepeye çıktığına inanırlar. Bölgede yaşayan Müslüman ve gayrimüslim bütün ahali o gün bugündür, her yıl 20-25 Ağustos tarihleri arasında burada anma merasimleri düzenlenmektedir.

2013 yılında ünlü Bulgar heykeltıraş Stephen Pope Dimitroff Ebulfazl’ın at üzerindeki heykelini yapmış. Tomor Dağı'nın Abbasali tepesinde kucağındaki iki çocuğu su içmeye götürüşünün temsil edildiği bir heykeldir.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ