Zeytin yeşili renginde bir mineral ...

Olivin,
Zeytin yeşili renginde bir mineral. Yüksek sıcaklık silikat minerali ailesidir. Rengi siyahtan zeytin yeşiline değişir. Camsı parlaklıktadır. Konkoidal kırılma gösterir. Kristalleri genelde küçüktür. Kayaca taneli bir görünüm verir. Mg ve Fe iyonlarını içeririr. Magmada ilk önce kristalleşen yapı budur.


Konya'nın Derebucak İlçesi'ne bağlı Çamlık Beldesi'ndeki Kızıldağ Bölgesi, dünyanın en büyük rezervini barındırıyor. 50 milyon tonluk görünür rezerv olduğu tahmin ediliyor. Türkiye'nin bin yıllık ihtiyacını karşılamaya yetecek olan madenin gravitesi'nin çok yüksek olduğu bilinmektedir.

Olivin dünit, madeninin yüksek ısıya dayanıklı ateş tuğlaları yapımında ve demirdöküm sanayiinde kullanılır. Olivin, son yıllarda Avrupa ve dünyanın birçok gelişmiş ülkesinde, özellikle demir-çelik ve döküm sanayiinde çok önemli bir mineral olarak kullanılmaktadır. Ancak Türkiye'de tanınmadığından gerektiği kadar kullanılamıyor. Olivin, özellikle serbest silis içermemesi ve içerdiği silis' in tamamen bağlı olması nedeniyle, sağlığa zararlı değildir. Bu nedenle Olivin kullanımı her zaman tercih edilmektedir. Ağustos ayının şanslı taşı olarak da astrolojide kullanılmaktadır. 

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ