Zerdüşt' ün kendi sözleri olduğu sanılan şarkılar ya da ilahiler derlemesi ...

Gatha,
Zerdüşt' ün kendi sözleri olduğu sanılan şarkılar ya da ilahiler derlemesi.
Gatha, Zerdüşt dininde dinsel ilahidir. Zerdüştlerin kitabı avesta'nın en önemli bölümünü gathalar oluşturur. Dörtlüklerden oluşan gathaların, zerdüşt'ün kendi şiirleri olduğu kabul edilir.

Zerdüşt, Zarathustra, 
Farsça: Zerdost (Sipitama)
Kürtçe: Zartoşt, Zerdüştlük dininin kurucusudur.

Zerdüştlük inancına göre Tanrı kadın ve erkeği bir arada ve birbirine arkadaş olarak yaratmıştır. Bu inançta kadın ve erkek eşit olarak kabul edilmektedir. Zerdüşt inancının gelişip yayıldığı bölgelerde çok eşliliğin azaldığı ve tek eşliliğin arttığı görülmüştür. Zerdüştilikte, doğru yaşama, ahlaki emirlere uyma esastır. Ahlaki emirler; iyi düşünce, iyi söz, iyi iş diye özetlenir. Fakirlere cömert davranma, yabancılara misafirperverlik, bütün lekelerden uzak kalma, toprağı sürme, sığırlara bakma, sıkıcı şeyleri imha da faziletli işlerden sayılır. Bazı cinsi konular ve ölü bedenine temas, kirlenmeye yol açar, özel ayinler gerektirir. 

Zerdüşt inancı her alanda tarım ve hayvancılıkla uğraşılıp bol üretimin sağlanmasını tavsiye eder. Temiz hayvanlardan sayılan köpek ve kedinin öldürülmesini büyük günah saymaktadır. Döllenmeyi ve çiftleşmeyi önleme kesin olarak yasaklanmıştır. Bu inançta şarabın ibadetle ilgili olarak dini düşüncelerin geliştirilip derinleştirilmesi ve ruh gözünün açılması amacıyla içilmekte olduğu vurgulanır. 

Avesta'nın Gatha bölümünde belirtildiğine göre dini inanç alanında şarkı ve şiirlerin önemli bir yeri olduğu görülür. Zerdüşt'ün Cennet'i şarkılı bir yer olarak değerlendirdiği dikkate alınırsa bunun önemi daha iyi kavranır.

Zerdüşt'ün Gathaları;
Üç Unutulmuş Din: Mitraizm, Maniheizm, Mazdakizm

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ