"Kaldırım serçesi" olarak tanınan Fransız şarkıcı, söz yazarı, kabare sanatçısı ve film aktrisi ...

Edith Piaf,
Edith Giovanna Gassion

(19 Aralık 1915, Paris - 10 Ekim 1963, Grasse), 
Fransız şarkıcı, söz yazarı, kabare sanatçısı ve film aktrisi.
Kaldırım serçesi,
Serçe anlamına gelen Piaf takma adını 1935 yılında almış.
Edith Piaf, 19 Aralık 1915 tarihinde Paris, Belleville’de doğmuştur. 
Edith Piaf, 10 Ekim 1963 tarihinde Fransa‘nın Grasse şehrinde karaciğer kanserinden 48 yaşında ölmüştür.

Annesi yarı İtalyan, yarı Tiflis asıllı bir göçmen aileden gelen; Annetta Giovanna Maillard, babası Louis-Alphonse Gassion ise sokaklarda gösteri yapan bir cambazdı. Birinci Dünya Savaşı sırasında Fransız askerlerinin Alman esir kamplarından kaçmasına yardım ettiği için idam edilen İngiliz hemşire Edith Cavell’in anısına ona Edith adı verildi. 

Momone ile sokakta şarkı söylerken, Fransa'nın ünlü müzikhollerinden birinin sahibi olan Louis Leplee ile tanışır ve  Kaldırım Serçesi olarak tanınmaya başlar. Kısa süre içinde tüm Fransa tarafından bir gurur olarak kabul edilir.

Fransız rivierasındaki Plascassier’de 10 Ekim 1963 yılında karaciğer kanserinden ölür. Eşi Theo Sarapo’nun aynı gece cenazesini gizlice Paris’e getirir. Hayranlarının “Édith Piaf’ın kendi evinde öldüğünü” düşüneceğini umduğu söylenir. 11 Ekim günü Édith Piaf’ın öldüğü açıklandıktan kısa bir süre sonra (aynı gün içinde) çok sevgili dostu Jean Cocteau da hayata veda etti. Cocteau’nun Piaf’ın acısına dayanamadığı için kalp krizi geçirdiği söylenir.

Ünlü şarkıcı Charles Aznavour, Édith Piaf’ın cenaze törenini anlatırken “İkinci Dünya Savaşı sona erdiğinden beri bütün Paris’in trafiğini tamamen kilitleyen başka bir olay yoktur.” sözleriyle durumu açıkladı.

Şöhreti, I. Dünya Savaşı’ndan sonra “La Vie en Rose” şarkısıyla yakalar. 

2007 yılında yapılan, Olivier Dahan‘ın yönettiği “La Mome” (Kaldırım Serçesi) filmi Edith Piaf’ın hayat hikayesini anlatır. 
La Mome (Kaldırım Serçesi) (2007)
Marion Cottilard (En İyi Kadın Oyuncu - Oscar) - Yön. : Olivier Dahan

En çok bilinen şarkıları arasında "La Vie en rose" (1946), "Non, je ne regrette rien" (1960), "Hymne à l'amour" (1949), "Milord" (1959), "La Foule" (1957), "L'Accordéoniste" (1940) ve "Padam, padam ..." (1951)

La Vie en rose


Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ