Goscinny ile birlikte Asteriks çizgi romanını yaratan Fransız çizer..

Uderzo,
Albert Uderzo,
Goscinny ile birlikte Asteriks çizgi romanını yaratan Fransız çizer.
Rene Goscinny 14 Ağustos 1926 tarihinde Polonya göçmeni Yahudi bir ailenin ikinci çocuğu olarak Paris’te dünyaya geldi. Babası, Stanislas Simha Goscinny kimya mühendisi idi. Rene’nin annesi Anna ise, editörlük yapan Beresniak ailesindendi. Ailece yaşadıkları şimdiki Ukrayna’da Khordorkow kentini terketmek zorunda kalmışlar. 
1912 yılında Paris’e yerleşmişler. 

Rene’nin dedesi Lazare Abraham Beresniak, Paris’te yayınlanan Yahudi gazetelerin basıldığı Beresniak matbaasını kurmuş. Bu matbaa Paris’te halen faal durumdadır.

Brüksel seyahati esnasında dev World Press ajansının yöneticisi Georges Troisfontaines ile tanışan Uderzo, World Press için çalışmaya başladı. İlk görev yeri Paris ve ilk görevi de Albert Uderzo’nun hazırladığı çizgi romanları düzenlemek olacaktı. Goscinny- Uderzo işbirliği Goscinny’nin ölümüne kadar devam etti. 


Bu işbirliğinin ilk ürünü Kızılderili Oumpah-pah oldu. Bu karakter aslında ABD okurları için hazırlanmıştı ancak ABD’den önce Avrupa’da popüler oldu. Asteriks, Goscinny-Uderzo imzasıyla yayın hayatına devam etti. 

2002 yılında Asteriks ve Obeliks, 2009 yılında Le Petit Nicolas, Pıtırcık uzun metrajlı normal film olarak beyaz perdede gösterime girdi. Beyaz perdeye katkılarından dolayı ölümünden sonra, 1978 yılında, Cesar Ödülü verildi. Her sene Angouleme Festivali’nde dağıtılan Goscinny “En İyi Çizgi Roman Ödülü” ihdas edildi.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ