“Roma”, “Amarcord”, “Ve Gemi Gidiyor” gibi filmleriyle uluslararası bir üne sahip olan İtalyan sinema yönetmeni...

Frederico Fellini,
(D. 20 Ocak 1920, Rimini, İtalya - Ö. 31 Ekim 1993 Roma, İtalya)
İtalyan sinema yönetmeni.
İtalya, Rimini’de 1920 yılında doğdu. Federico Fellini 1938 yılında Floransa’ya gitti. Haftalık bir mizah dergisinde ve bilimkurgu çizgi romanlarında çalışmaya başladı. Bir yıl sonra Roma’ ya döndü. Çizdiği karikatürleri lokantalarda satarak hayatını sürdürdü. Bu sırada oyuncu Aldo Fabrizi’ yle tanıştı. 

1940 yılında haftalık hiciv dergisi Marc’Aurelio’nun yayın kuruluna girdi. Böylece çevresi de genişliyordu. Sinemayla ilgili kurumlar devletin etkisinden sıyrılıp muhalif çizgide filmler yapılmaya başladı. Paralel olarak sansür kurulu işletildi. Luchino Visconti’nin Tutku adlı filmi sansürleneceği söylentisi daha çok izleyici topluyor ve bu durum İtalyan Yeni Gerçekçilik’in doğuşunu sağlıyordu.

1944 yılında Müttefiklerin Roma’yı ele geçirmesinden sonra açtığı Funny Face Shop’ta (Neşeli Yüzler Dükkanı) gelip geçen askerlerin karikatürlerini çiziyor ve seslerini kaydediyordu. Burada yönetmen Roberto Rosselini ile dostluk kurdu. 1945 yılında Roma, filminin senaryosunun yazımı ve yapım çalışmalarına başladı. Kendine özgü tarzıyla İtalyan sinemasında derin izler bırakan Fellini, 4 kez En İyi Yabancı Film Oscar’ı alarak büyük bir başarıya da imza atmıştır. İtalyan sinema yönetmeni, Roma, Amarcord, Ve Gemi Gidiyor gibi filmleriyle uluslararası bir üne sahip oldu. Fellini, La Dolce Vita ile Palme d'Or'u kazandı. On iki kere Akademi Ödülüne aday gösterildi. Akademi tarihindeki yönetmen olarak en fazla En İyi Yabancı Dil Filmi kategorisinde dördüncü oldu. Los Angeles, 65. Akademi Ödülleri'nde, Ömür Boyu Başarı için onur ödülü aldı.

Önemli filmleri:
Amarcord, Aylaklar, Ayın Sesi.
Cabiria Geceleri, Casanova,
Ginger ve Fred, Görüşme,
La Dolce Vita, La Strada,
Roma, Ruhların Giulietta’sı,
Satyricon, Sekiz Buçuk, Sonsuz Sokaklar,
Tatlı Hayat, Tutku.
Varyete Işıkları, Ve Gemi Gidiyor.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ