Çorum yöresine özgü bir üzüm cinsi ...

Çatalkara,
Çorum yöresine özgü bir üzüm cinsi.
Bir tür kara üzüm.
Çorum ili İskilip ilçesinde yetişen bir kara üzüm çeşididir.
Çatalkaram; iki salkımı bir sapta olan bu salkımı da çatal’a benzeyen ve iki avuca zor sığan büyüklükte kapkara, tatlı bir üzüm çeşididir. 

Ana daldan ayrılan sap ikiye ayrılıyor (çatallanıyor) ve iki salkım oluşturuyor. Çatalkara denilince, Bedri Rahmi Eyüpoğlu’nu anmak gerekir. Bedri Rahmi, Eren Eyüpoğlu ile evli iken, ermeni asıllı Mari Gerekmezyan’ a aşık olur. Mari’ yi tüberküloz hastalığı nedeniyle kaybeder. İşte onun için yazdığı şiiri;
"Karadutum, çatalkaram, çingenem.
Nar tanem, nur tanem, bir tanem."
dizeleriyle başlayan Karadut şiirindeki Çatalkaram bu üzümdür.

Üzüm Asmanın meyvasıdır. Kütüklerde ve asmalarda yetiştirilir. Hem kurusu, hem de tazesi yenir. Suyundan sirke, pekmez, şıra ve şarap yapılır. Ayrıca ispirto yapımında kullanılır. Şaraptan başka birçok içkiler de üzümden yapılır. Ülkemizde üzümler, sofralık, şıralık (pekmezlik), şaraplık ve kurutmalık maksadıyla yetiştirilir.

Denizli' nin Çal kazası çevresinde yetişen çok iyi kalite şaraplık üzüm olan 
Çalkarası ise ayrı bir türdür. Karıştırılmamalıdır. Roze şaraplarının üretiminde kullanılır. Az renk veren, etli ve sulu bir kırmızı üzüm çeşididir. olgunlaştığında asiditesi çok iyidir. Meyve aromaları içerir. Şarabın alkol miktarı %12-13, asit miktarı ise litrede 57 gramdır.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ