Veysi’nin, Adem’den başlayarak dünyada yaşanmış bütün kötülükleri ve bunlardan alınması gereken dersleri anlatan siyasetname

Habname,
Veysi’nin Habnamesi,
Veysi’nin, Adem’den başlayarak dünyada yaşanmış bütün kötülükleri ve bunlardan alınması gereken dersleri anlatan siyasetname.
Veysi’nin 1608 yılında yazdığı Habnamesi manzum, nesir karışık bir eserdir.
Farsça uyku anlamına gelen hab ve kitap anlamına gelen name kelimelerinden oluşur. Rüya kitabı  anlamına gelen bir kelimedir. 
Habname, eski edebiyatta rüyalarda görülen olayları, düşünceyi veya konuyu sanki rüyada görmüş gibi anlatan eserdir. 

Şeyhi'nin Habname, Veysi'nin Habname, Ziya Paşa ile Namık Kemal'in de Rüya isimli eserleri bu tip eserlere örnekdir. Habnamelerin manzum, nesir veya manzum ve nesir karışık olarak yazılmış çeşitleri de vardır. Veysi'nin Habname eserinde padişah I. Ahmet ile İskenderi Zülkarneyn’i rüyasında görmüş gibi anlatır.  Padişah I. Ahmet İskender’e devrindeki hallerden dolayı duyduğu sıkıntıları dile getirmiş ve hükümdarlığı esnasında yaşanan kötülüklerden duyduğu rahatsızlıkları ona şikayet etmiştir. İskender ise Adem’den bu yana dünyanın hiç değişmediği, dünyadaki kötülüklerin iyi, ahlaklı ve yetenekli insanların önemli görevlere getirilmesi ile ortadan kalkacağını anlatır.

Veysi'nin Eserleri;
Habname
Dürretüt Tac fi Sireti Sahibil Mirac
Meracel Bahreyn
Düsturul Amel
Fütuhi Mısır
Divan
Münşeat
Gurretül Asr fi Tefsiri Suretin Nasr
Hediyyetül Muhlisin ve Tezkiretül Muhsinin
Tevbename

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ