Fırında pişirilen bir cins tuzlu turta...

Kiş,
Fırında pişirilen bir cins tuzlu turta. Meksika fasulyeli, sebzeli, soğanlı, birkaç çeşit peynirli, jambonlu veya aklınıza, damak tadınıza uyan ne kadar çeşit varsa bunlarla yapabilirsiniz.
Yapılışı;
Malzemeler;

Hamuru için,
1/3 su bardağı taze fesleğen,
1 adet orta diş sarımsak
1 su bardağı + çeyrek su bardağı un
Yarım çay kaşığı tuz
115 gr soğuk tereyağ (küp küp kesilmiş)
1-2 yemek kaşığı buz gibi soğuk su

İç harcı için:
200 gr ince dilimler halinde kesilmiş kaşar peyniri
15 adet ortadan ikiye kesilmiş kiraz domates
Tuz Karabiber 1 yemek kaşığı zeytinyağ

İlk olarak tart hamurunu hazırlayın.
Fesleğen yaprakları ve sarımsağı bir mutfak robotuna veya rondoya koyup iyice kıyılmasını sağlayın. (Ben mutfak robotu kullanmadığım için ince ince kıyarım.) Üzerine un, tuz ekleyip Tereyağını da ekleyin ve robotu yeniden çalıştırın. (iyice karıştırın) Eğer kırıntılı bir hamur elde ederseniz, birkaç kaşık soğuk su ekleyip rondoyu yeniden çalıştırabilirsiniz. Hamuru düz bir zemine alıp top haline getirin ve streç filmle sarıp, buzdolabında en az 1 saat bekletin. Sonra, hamuru buzdolabından çıkartıp, hafif unlanmış bir zemine alın ve bir merdane yardımıyla, 25-26 cm çapında kalıba göre açın. Açılmış olan hamuru, dikkatlice tart kalıbına yerleştirin ve fazla gelen kenarlarını bir bıçak yardımıyla alın.

Fırını önceden 180 derecede ısıtın. Tart hamurunun üzerine önce ince dilimlenmiş kaşar peynirlerini, sonra da ortadan ikiye kesilmiş kiraz domatesleri yerleştirin. Üzerine tuz ve karabiber serpin. Zeytinyağı gezdirin. Hazırladığınız turtayı önceden ısıtılmış fırında, tart hamuru altın sarısı renk alana dek, 40-45 dakika pişirin. Tartı fırından aldıktan sonra 5 dakika bekletip sıcak veya ılık şekilde dilimleyerek afiyetle yenilmek üzere servis edin.

Turta,
Meyveli bir pasta olarak geçmektedir. Üzerinin genellikle kafes şeklinde hamurla süslendiği, arasında meyvenin olduğu, en alt tabakasında ise ince bir hamurun bulunduğu bir pastadır.

Tart,
İçi dolgulu bir pasta çeşididir. Üzeri de tamamen açıktır. Turta ile arasındaki fark birinin üzerinin kapalı diğerinin ise açık olmasıdır.

Tartölet,
Üzeri açık ve içinde dolgu kreması olan tartın küçük versiyonudur. Genellikle tek kişilik minik kalıplarda pişirilir ve hazırlanıp servis edilir.

Pay,
Üzerinde ince bir hamur veya yufka bulunan yine ince tart veya turta kalıbında yapılan fakat genellikle tuzlu olan bir yemektir. Tatlı olanları da vardır fakat genellikle tuzlu yapılır.

Galetta,
Genellikle en çok tarta benzeyen bir tatlı türüdür. Yapımı neredeyse tart ile aynıdır. Hamurundaki farklılıklar nedeniyle tart ile birbirinden ayrılmaktadır. Galetta hamuru, pizza hamuru gibi açılır ve tart kalıbı yerine bir yuvarlak fırın kabının içine, dışarı taşacak şekilde fırın kağıdı serilip üzerine açılan hamur yerleştirilir. İçine meyveleri dizilir. Hamurun fazla kalan kenarları meyvelerin üzerine doğru kapatılır.

Kiş,
Üzeri açık bir şekilde fakat tamamen tuzlu olarak hazırlanan bir yemektir. Kişi yapmak için sebze veya et kullanılır. Tart ile aynı hamurdan yapıldığı gibi, kenarları da aynı şekilde yüksek olarak fırın kabına veya tart kalıbına yapıştırılır.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ