"Benden Selam Söyle Anadolu'ya" adlı romanıyla tanınmış Yunan yazar ...

Dido Sotiriyu,
Yunan yazar,
Aydın doğumlu Dido Sotiriyu.
Benden Selam Söyle Anadolu'ya, Yunan yazar Dido Sotiriyu'nun yazdığı, hakiki adı "Kanlı Topraklar" (Matomena Homata) olan kitabının Türkiye baskısının adı.  
Kitabın yazarı Aydın doğumlu Dido Sotiriyu.

Bu kitapla Abdi İpekçi Türk Yunan dostluk ödülünü kazanmıştır.  Benden Selam Söyle Anadolu'ya da I.Dünya savaşı öncesi Anadolu'da yaşayan Rum ve Türklerin kardeşliğini anlatır. 

Anayurduma selam söyle benden Kör Mehmet'in damadı. 
Benden Selam söyle Anadolu'ya.
Toprağını kanla suladık diye bize garezlenmesin.
Ve kardeşi kardeşe kırdıran cellatların Allah bin belasını versin!

Dido Sotiriyu,
(18 Şubat 1909 - 23 Eylül 2004),
Yunan yazar. 
Elli Pappa'nın kardeşidir.  Yazar, 1909 yılında Aydın'da doğdu. Sol görüşlü ve militan kişilikli Sotiriu, özellikle ülkesinde kadın hakları mücadelesinde ön saflarda yer almış bir kadın yazardı. Çocuk yılları Aydın'da geçti. 1922 yılında 13 yaşındayken Yunanistan'a amcasının yanına göç etmek zorunda kaldı. Ailesi daha sonra göçtü. Göçmek zorunda kalmanın verdiği acılar ve ailesinin kısıtlamaları yüzünden zorlu bir hayat geçirdi, öğretim üyesi oldu. Alman işgali sırasında, 1940-1945 yılları arasında Yunan Komünist Partisi (KKE) üyesi olarak yeraltı basınında önemli görevler aldı. 1986 yılında Livaneli ve Teodorakis'in girişimiyle kurulan Türk-Yunan Dostluk Derneği kurucuları arasında yer aldı. 

Aydın'daki çocukluk günlerini anlatan Matomena Homata (Kanlı Topraklar - Benden Selam Söyle Anadolu'ya adlı kitabıyla 1982 yılında Abdi İpekçi Türk-Yunan Dostluk Ödülü'nü kazandı. 

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ