Çin’in ulusal içkisi...

Baijiu,
Beyaz alkol,
Beyaz likör.
Çin’in ulusal içkisi.
Çin'in geleneksel içkisi olarak bilinen baijiu, beyaz alkol veya beyaz likör anlamlarına geliyor. Baijiu, alkol oranı yüzde 40 ila 60 arasında değişen çok sert bir içki.  Votka yüzde 35 ila 50, Japon rakısı olarak bilinen sake yüzde 25 ve Kore socu'su yüzde 20 ila 45 alkol içerir. 


Farklı tahılların damıtılmasıyla üretilen baijiu, genellikle Türkiye'de süpürgedarısı olarak bilinen bitkiden yapılıyor. Ülkenin güneyinde üretilenler glütenli, yapışkan pirinçten de yapılırken; kuzeydekiler, süpürgedarısı, buğday, arpa ve darı kullanılarak üretiliyor.

Görüntüsü ve kokusu bakımından, birçok alkollü içkiyle benzerlik taşısa da, baijiu'nun alkol oranı çoğu içkiden daha yüksek olup belirgin bir kokusu ve tadı vardır. 

Baijiu'nun nasıl servis edildiğinden de biraz bahsetmek gerekiyor. Çin'deki önemli geleneklerden biri olan baijiu kültürü, elbette bazı kuralları da beraberinde getirmiştir. Baijiu, soğuk olarak ya da oda sıcaklığında servis edilir. Genellikle, geleneksel cam veya seramik şişelerde ikram edilir. Daha sonra ise Türkiye'de rakının konduğu karafakiler gibi, küçük sürahilere konur ve tek içimlik küçük bardaklarla tüketilir. Baijiu, genellikle kalabalık sofralarda ve yemeğin yanında içilir.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ