Hindistancevizi ...

Narcıl,
Cevz-ül-hind, Hindistancevizi.
Hindistan cevizi
Kokosnuss
İngilizce: Coconut, 
Fransızca: Cocotier, 
Latin: Cocos nucifera
Palmiyegillerden, tropikal bölgelerde yetişen bir ağaç, narcıl. Bu ağacın portakaldan büyük, çok sert kabuklu yemişi.

Tropikal bölgelerde yetişen, boyu 25 metreyi bulabilen, meyvesinden, yaprakları, lifleri ve kabuğundan ayrı ayrı faydalanılan, ince gövdeli, palmiye cinsinden ağaç. Bu ağacın portakaldan büyük çok sert kabuklu, tadı fındığı andıran, yağı yemeklerde ve sabun yapımında kullanılan meyvesi. Sıcak iklimlerde çeşitli türleri yetişen, ceviz büyüklüğünde bir meyve veren, kıymetli bir bahar olan tohumları kuvvetlendirici olarak mide ve kalp şuruplarında kullanılan, tohumlarının yağı ise dıştan sürülen ilaçların terkibine giren, bazı türlerinin kırmızı kerestesi çok makbul ağaç, cevzi bevva. 

Muskat hindistan cevizi; 
Hindistan, Sri Lanka, Filipinler gibi ülkelerde genellikle sıcak şarap üretiminde kullanılmakta ve ondan palmiye şarabı üretilmektedir. Bu bakımdan muskat hindistan cevizi lezzeti ve içeriği sayesinde özel bir önem taşımaktadır. Fakat gereğinden fazla tüketilmesi ya da süt ile birlikte yenmesi durumunda kişinin gerçekle hayali ayırt edememesine neden olabilmektedir. Bu bakımdan muskat hindistan cevizini tüketirken dikkat edilmelidir. Hindistan Cevizi; Bir çeşit palmiyenin ve meyvasının adıdır. Hindistan cevizi palmiyesi, yeryüzündeki bütün palmiye cinslerinin en faydalısıdır. Ağacın yalnız meyvasından değil, başka taraflarından da faydalanılır. Yaprakları kulübe damlarını örtmekte kullanılır; şerit haline de getirilerek sepet örülür; kerestesi ev ; yapmaya, ayrıca, çeşitli içkiler, alkol, sirke yapmaya yarar.

Hindistan cevizi palmiyesi 30 m. ye kadar boy atabilir. Manavlarda gördüğümüz sert kabuklu, yüzü tüylü Hindistan cevizleri meyvanın iç kısmıdır. Bunun dışı bildiğimiz ceviz gibi kalın, etli, parlak bir kabukla kaplıdır. Bütün olarak satılan Hindistan cevizlerinin bu kısmı çıkarılır.
Ağacın tohumları olan Hindistan cevizi yeryüzündeki tohumların en irisidir. Toprağa düşen tohumun üstündeki üç gözden birinin filizlenmesiyle yeni bitki çıkar. Hindistan cevizi Ekvator çevresindeki sıcak bölgelerin kıyı kesimlerinde yetişir. Son derece besleyici bir meyvedir. İçinde % 57 yağ, % 31 su bulunur. Geri kalanı protein, su ve külden ibarettir.

Küçük Hindistan Cevizi, Sıcak ülkelerde yetişen bir çeşit ağaççığın kokulu meyvaları da Hindistan cevizi, ya da Hint cevizi diye anılır. Bu bitkinin meyvası etli bir kabuk içinde bulunur. Bunun içinden bildiğimiz cevize yakın büyüklükte bir tane çıkar. Baharat olarak kullanıldığı gibi, tıpta kuvvet verici madde olarak da kullanılır, bundan elde edilen yağın romatizmaya, felce iyi geldiği söylenir.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ