Bir tür iri hıyar ...

Acur,
Cucumis melo, 
Ermeni Hıyarı,
Hıttı,
Bir tür iri hıyar.
Kabakgillerden olup hıyarın bir çeşidi olup biraz daha uzundur. Kabuğu çizgili ve nadiren tüylü, bir hıyar çeşidi gibi görünse de gerçekte bir kavun varyetesidir. Acur bir yıllık otsu ve sürünücü bir bitkidir. Çiçekleri sarı renklidir. 


Meyvesi 4-8 santimetre çapında 30-50 santimetre uzunluğundadır. Meyvenin kabuğu beyazımsı-yeşil renkli ve uzunlamasına çizgilere sahiptir. Acur soğutucu ve rutubet verici özelliklere sahiptir. Harareti teskin eder, susuzluğu giderir. Acur, hıyardan daha hafiftir. İdrarı söktürür. Acuru, yaş hurma ile beraber yenilmesi daha faydalıdır. Böbrek ağrılarına ve idrar yollarına karşı faydalıdır. Kokusu baygınlığa karşı faydalıdır. Tohumu idrarı söktürür, yaprağı ile sargı yapıldığı zaman köpek ısırmasına karşı faydalıdır. 

Acur Turşusunun yapımı;
Malzemeler:
2 kilogram acur
1 avuç sarımak
1 çay bardağı kaya tuzu
1 su bardağı sirke
1 avuç nohut
1 adet limon

Hazırlanışı;
Acurları yıkayıp baş kısımlarını kesin. Temiz bir çatalla bir kaç yerinden delin. Tuzu ılık suyla ıslatıp eritin. Sarımsakları soyun. Limonu dilimleyin. Acurları cam kavonoza mümkün olduğunca aralarında boşluk kalmayacak şekilde yerleştirin. sarımsakları, nohutu ve sirkeyi koyun. limon dilimlerini üzerine yerleştirin. kavanozu acurların üzerini tamamen örtecek şekilde hazırladığınız tuzlu suyla doldurun. Tuzunu kontrol edin. Ağzını sıkıca kapatıp oda ısısında 3-4 gün bekletip daha sonra serin ve güneş görmeyen bir yere kaldırın. 7 veya 10 gün içerisinde turşunuz hazır olacaktır. Afiyet olsun.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ