Gürcü mutfağına özgü bir tür kuzu eti yemeği ...

Çakapuli,
Gürcüce: ჩაქაფული
Chakapuli,
Gürcü mutfağına özgü bir tür kuzu eti yemeği. Gürcistan'daki en popüler sulu yemek olan çakapuli dana veya kuzu etinden yapılır. Yemeğe, taze tarhun, olgunlaşmamış (ekşi) yeşil erik, beyaz sek şarap, kişniş, sarmısak ve tuz eklenir. Çakapuli, özellikle yeşil eriklerin ham olduğu baharda yapılır.

Malzemesi ve hazırlanışı:
Derin bir tencerede, kesilmiş kuzu veya dana eti, beyaz şarap içinde kısık ateşte 15-20 dakika, şarap iyice çekinceye kadar bir tahta kaşıkla karıştırılarak pişirilir. Bazı tariflere göre et kendi suyunda pişirilir ve suyunu erken çekerse beyaz şarap eklenir. Et haşlanırken tarhunun (bazı tariflere göre tarhunla birlikte kereviz sapı ve maydanoz) yaprakları sapından ayrılır ve kıyılır veya olduğu gibi konur. Soğan, kişniş ve yeşil biber de ince biçimde doğranır. Sarımsak ezilir. Tencerede şarap iyice çekince ete, kıyılmış malzeme, sarımsak ve kiraz eriği taneleri eklenir. Malzemeye yeterli miktarda su ilave edilir (bazı tariflerde hiç su eklenmez, ve yemek suyunu çekerse biraz daha şarap ilave edilir) ve tencerenin kapağı kapatılır. Kısık ateşte yaklaşık bir saat daha pişirilir. Pişmekte olan yemek arada bir karıştırılır. 

Bazı tariflere göre doğranmış malzeme eti örtecek biçimde serilir ve yemeğin üzerinde köpük oluşuncaya kadar pişirilir ve kesin olarak köpük alınmaz. Çakapuli köpüğüyle pişmiş anlamına gelir. Yemek sıcak yenir. Yanında Gürcü ekmeği olursa daha güzeldir. Bu arada erik çekirdeklerine dikkat edin.

Dünyadaki en eski medeniyetlerinden biri olan Gürcistan, Doğu ve Batı kültürünün harmanlandığı bir coğrafyadadır. Gürcistan; Akdeniz, Arap, Moğol, Pers ve Osmanlı mutfaklarından büyülü bir karışım sunar. Gürcistan yemeklerinde ceviz çok kullanılır. Ama esas yemeklerde hamur işi ve sebze kullanımı dikkat çeker. Tüm Gürcü yemekleri ekmek servisiyle başlar. Bu güzel lezzetlerden bazıları;

Khinkali,
Haçapuri,
Puri, (Ekmek)
Mtsvadi,
Churchkhela,(renkli şekerleme, cevizli sucuk)
Kharcho, (Çorba, domates, baharat, aromatik bitkileri içeren bir et yahnisi).
Tkemali sosu,
Çakapuli,
Pkhali,
Ajapdandali,(vejeteryan yemeği, sebzeli güveç)
Lobio, (Barbunya ve cevizle yapılan Lobio çorbası)
Lobiani,
Sulguni,

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ