Reşat Nuri Güntekin’in "Bir Kadın Düşmanı" isimli romanının erkek kahramanının lakabı ...

Homongolos,

Latince homunculus, adamcık.
Reşat Nuri Güntekin’in "Bir Kadın Düşmanı" isimli romanının erkek kahramanının lakabıdır.
Romanın konusu; şımarık akıllı ve erkeklerin gönlünü çalmaktan hoşlanan paşa kızı Sara’nın bir hırs uğruna oynadığı bir gönül oyunu yüzünden, kendine aşık ettiği bir erkeğin hazin sonu ve hayatı ele alınmaktadır.

Sporcu olan Homongolos'un asıl adı Ziya'dır. Ancak kimse ismiyle hitap etmemektedir. Homongolos olarak anılmaktadır ve bir kadın düşmanıdır. Homongolos, koca kafalı, belirgin gözleri ve aşırı iri elleri olan iriyarı bir adamdır. Yalnızlığı temsil eder. Görünüş olarak çirkin, aşırı duygusal, mantıklı, çevresini etkileyip iyi yönde değiştiren, filozofik, güzel bir insandır. Çaresizlik içinde karanlıkta çırpınan fakat farkedilmeyen, göz yaşlarını içine akıtan dışarıya zalimlik ve katılık naraları atan bir insanı simgeler. Erkekleri kendisine bağlamayı, kendine kul köle etmeyi beceren çok hırslı ve yalancı bir kız olan Sara bir gece Homongolos ile tanışır. Sara için bu gece, hayatı boyunca unutamayacağı bir gece olur. Bu patavatsız adamın başarısız bir okul hayatı olmuş. Fakat Sara ile tanıştıktan sonra huyları değişmeye başlar. Sara, göz alıcı güzelliğinin bu adamın düşmanlığından muaf olmasını sağlamayacağını anlar.

Homongolos ile Sara birlikte motorla gezintilere dahi çıkarlar. Homongolos belli etmese de Sara’ya sırılsıklam aşık olmuştur. Ama Sara’nın onunla oyun oynadığını anlamış, buna rağmen Sara’dan asla vazgeçememiştir. Kısaca Homongolos gururunu ayaklar altına aldırmaktansa uçurumdan aşağıya motorunu sürerek ölmeyi tercih etmiştir. 

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ