Bir evlenme biçimi ...

Taygeldi,
Berdel, (Bedel)
Şiğar nikahı,
Kuma,
Şiğar nikahı, Berdel, 

Evlenme Biçimleri;
Anlaşmalı evlilik,
Baldızla evlenme.
Başlık: Başlık parası karşılığında evlenme. Anadolu' nun birçok yerinde ,evlenecek gencin kız tarafına ödediği paraya denir. Bu ödeme nakit para yanında; altın, ev, bahçe, tarla veya canlı hayvan (at, koyun, sığır vb.) olarak da gerçekleştirilmektedir.

Baş örtüsü kaçırma yoluyla evlilik,

Berdel, (Bedel): Doğu ve Güneydoğu Anadoluda uygulanan bir evlenme biçimidir. Başlık sorunu ve yükümlülüğünü ortadan kaldıran bu tür evlilik. Hem kızı hem de oğlu bulunan iki ailenin, karşılıklı olarak hem kızlarını hem de oğullarını birlikte evlendirmeleri suretiyle gerçekleştirilmektedir.

Beşik kertme: Temelinde sosyo-ekonomik ve psikolojik etmenlerin yattığı bu tür evlenme, Hindistan ve Avustralya'da da görülmektedir.

Çok eşli evlilik: Cumhuriyetten sonra çok eşli evlilik yasaklanmıştır. 
Dış güvey, evliliği: Dul evliliği,
Farklı mezhep evliliği,

Görücü Usulü, 
Hileli evlilik,
İç güveyi,
İlan yoluyla evlenme,

Kız kaçırma,
Kuma,
Kepir, Yaban değişimi.
Kan parası karşılığı evlenme: Doğu ve Güneydoğunun kırsal kesimlerinde, öldürülen kişinin kan bedeli olarak para, altın, ev, tarla yanında kız verildiği de görülmektedir. 

Metres edinme,
Muta evliliği,
Oldu bitti evlilik,
Oturak alma evlilik,
Öç alma karşılığı evlenme,
Ölen kardeşin karısıyla evlenme.
Para karşılığı evlenme,
Rastlantı evliliği,
Şiğar(Şigar) nikahı: Kızları veya kız kardeşleri bulunan iki erkek birbirinden mehir istemeden, kız veya kız kardeşlerini değişmek yolu ile nikahlamaktır.

Taygeldi: Dul bir kadının, eski kocasından olan çocuklarını da alarak dul bir erkekle, ya da dul bir erkeğin eski karısından olan çocuklarını alarak dul bir kadınla yaşamasından doğan evliliğe denir. 

Televizyon Evliliği: Evliliğe aday insanlar bazı televizyon kanallarında görücüye çıkıp program esnasında tanışarak evleniyor.

Tercihli evlilik: Görücü usulü ile evlilikten farklı yönü, kız ve oğlanın aynı çevreden olmaları ve önceden birbirlerini tanımalarıdır.

Yabancı ile evlilik,
Yakın akraba evliliği,
Yetim evliliği.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ