Ürdün'de ünlü antik bir kent...

Petra, 
Petra Antik Kenti,  
Grekçe bir kelime olan Petra, büyük kaya anlamına geliyor. Ürdün'ün güneyinde yer alır. Eski Nebati uygarlığından kalan Dünyanın en gözde ve gizemli antik kentlerinden birisidir. Petra Antik Kenti, MÖ 400 - MS 106 yılları arasında yaşayan Nebatilerin başkenti olmuş. 

Petra kenti, Great Rift Vadisinin bir parçası olan Wadi Araba’nın doğusunda ve Amman’ın 200km güneydedir.  Nebatiler, Fırat ırmağından Kızıldeniz'e kadar uzanan ve Suriye ile Arabistan arasındaki sınır bölgesini de kapsayan bölgede yaşayan bir halktır. 

Doğu ve Helenistik mimarisinin harmanlandığı bir estetikle oyularak inşa edilen antik kent, dünyanın en önemli miraslarından birisidir. Putperestlikleri ile bilinen Nebatiler, tanrıları için dev tapınaklar inşa etmişler. Antik Yunanistan, Romen, Mısır, Mezopotamya stilleri harmanlayarak benzersiz bir mimari ile muhteşem Petra şehrini yaratmışlar. 

Nebati Krallığı, MS 106 yılında zayıflamış. Roma İmparatorluğuna dahil edilen kent MS 400 yılından sonra deprem ve ekonomik sıkıntılardan dolayı, zaman içerisinde kaybolup gitmiş. 

Gül kırmızısı şehir, olarak tanımlanan Petra şehrinde renkler günün saatine ve ışığın kalitesine göre sürekli değişiyor. Kaya parlak yeşil ve pembe zakkum veya kaktüs çiçeği turuncusu rengindedir. 

1985 yılında UNESCO Dünya Mirası listesine dahil edilmiştir. Dünyanın yeni Yedi Harikasından biri olarak da seçilen Petra, Ürdün’ün en tanınmış sembollerindendir.  

Bu görkemli antik şehirde birçok film çevrilmiştir. Indiana Jones: Son Macera, Mumya Geri Dönüyor filmleri 1989 yılında burada çekilmiştir.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ