Bazı yiyecekler üzerinde bulunan ve hastalığa sebep olan çubuk şeklinde, aerobik, gram pozitif bakteri ...

Listeria,
İngilizce: listeria, 
Fransızca: listeria, 
Almanca: Listeria, 
Latin: Listeria
Listeriozis, 
Listeria Hastalığı, 
Listeria monocytogenes bakterisi.


Listeria bakterisi ile kontamine olmuş gıdaların yenmesi sonucunda ortaya çıkan ciddi bir enfeksiyondur.
Zincir oluşturabilen, dışkıda, bitkilerde ve hayvan yemlerinde bulunan, toprakla kontamine çiğ sebzeler veya kontamine süt ve peynirin alınmasıyla bağırsakta kolonize olabilen, çomak biçiminde, aerob, Gram pozitif bir bakteri cinsi. Gram pozitif, sporsuz, aerobik, isteğe bağlı anaerob, kısa zincirli kokobasil veya bazen filamentoz biçimli bakteri.

Listeria, sıklıkla toprak ve suda doğal olarak bulunan dayanıklı bir bakteridir. Hayvanlar hastalanmadan bakteriyi taşıyabilir ancak bu hayvanlardan elde edilen et ve süt ürünleri gibi gıdalar kontamine olabilir. Et işleme tesisi gibi bir ortamda aylar hatta yıllar boyunca yaşayabilir. Enfeksiyon insanlara kontamine olmuş gıdaların yenmesiyle bulaşır. Anneleri hamilelik esnasında kontamine gıdalar tüketmişse bebekler Listeriozisli doğabilir.

Genellikle toprak, su, bitki örtüsü, insan ve hayvan dışkısı, kanalizasyon, kümes hayvanları ve et işleme tesislerinden çıkan atık sularda meydana gelir. Et ve et ürünleri, süt ürünleri, taze ve dondurulmuş ürünler ve tüketime hazır ürünler de dahil olmak üzere çok çeşitli gıda türlerini kirletebilir. Bazen toplumda salgınlar şeklinde görülebilir.

Yuttuktan sonra bakteriler vücutta uzun süre hayatta kalabilir. Hastalığın başlangıcı, ortalama süre üç hafta olan bir ile yetmiş gün arasında olabilir. Semptomlar ateş, kas ağrıları ve mide bulantısı, kusma ve ishal gibi gastrointestinal sorunları içerir. Gebe kadınlarda enfeksiyon, düşük doğum, ölü doğum ve yenidoğan enfeksiyonlarına yol açabilir.

Listeria hastalığı, Birleşik Devletler’inde önemli bir halk sağlığı sorunudur. Her yıl 1600 kişi enfekte olmakta ve bunların 260’ı ölmektedir. 

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ