Dağlarda, çayır ve çimenlerde kendiliğinden yetişen yabani bir ot, kekik çeşididir. ..

Zahter,

Zahter Salatası,
Acısı alınmış taze zahtere nar ekşisi, maydanoz, yeşil zeytin, domates ve zeytinyağı eklenerek yapılan enfes bir Hatay mezesidir.
Malzemeler: 
• Bir tutam zahter (dağ kekiği) 
• 1 Baş Soğan(Taze veya kuru) 
• Yarım bağ maydanoz 
• Nar Ekşisi • Zeytinyağı • Tuz

Yapılışı:
Taze zahter iyice yıkanarak temizlenir.
İnce ince doğranır ve tuz ile ovularak yeniden yıkanır, suyu süzülür.
İçine küçük doğranmış taze veya kuru soğan, maydanoz ve zeytinyağı eklenerek karıştırılır.
Nar ekşisi ve tuz ilave edilerek servis yapılır.

Zahterin bulunmadığı mevsimler için salamura zahter yapılır. Taze zahter iyice temizlenip yıkandıktan sonra ince ince kıyılır. Geniş bir tepside zeytinyağı, az tuz ile karıştırılır. Cam kavanozlara konularak üzerine zeytinyağı eklenir. Böylece kışın da yine salatası yapılarak tüketilebilir.

Ülkemizde Kilis-Gaziantep yörelerinde yetişmekte olan ve en çok o bölgelerde tüketilen şifalı otlardan bir tanesidir zahter. Bu bitki, ballıbabagiller türünden bir bitki olup kara kekik olarak da bilinmektedir. Doğal ortamına bakıldığında zahterin Güney Anadolu’da da Orta Anadolu’da da yetiştirildiği görülür. Bu bitki hem kahve yapımında, hem çay yapımında, hem şifalı otlarla yapılan bitkisel karışımların içerisinde, hem yapılan salatalarda hem de kahvaltılık bir yiyecek yapımında sıklıkla kullanılmaktadır.

Zahter farklı aroması ve kokusu ile yemeklere ayrı bir lezzet katar ve bir kaseye konulduğunda zeytinyağına banılarak bile tüketilebilir. Salataların vazgeçilmezi olabilir. Ayrıca her türlü çorbada, patlıcan yemeğinde, domatesli yemeklerde tadını özgür bir şekilde sergiler. Değişik lezzetler arayanların, farklı damak tatları keşfedebileceği bir çeşnidir. Antakya’ nın meşhur tepsi kebabında kullanıldığı gibi Zahter adında kendine özgü bir yemek çeşidi de vardır.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ