Kabune, Isparta yöresinde et, üzüm ve soğanla yapılan pirinç ya da bulgur pilavı...

Kabune,
Et, üzüm ve soğanla yapılan pirinç ya da bulgur pilavı.
Isparta yöresinde yapılır. Kalaylı bakır kazanlarda pişirilen pilavdır.
Isparta yöresinde genellikle düğünlerde pişen bütün meşhur bir pilavdır. 
Bu yemeğin bilinen bir hikayesi vardır. Geçmiş zamanda bir gelin ve kayınvalidesi aynı evde yaşarlarmış. Kayınvalide bir gün evden çarşıya gidecekmiş. 

Geline, ben gelene kadar yemek pişir demiş. Evde de fazlaca bir malzeme yokmuş. Sadece haşlanmış et, soğan ve nohut varmış. Gelin bu üç malzemeyi karıştırarak pilav yapmış. Kayın valide eve dönüp de tencerenin kapağını açınca şaşırmış ve yöresel bir şiveyle ; Kı-bu-ne deyivermiş. O Deyiş bu deyiş. Zamanla bu ifade pilava adını veren Kabune olmuş. 

Isparta’da düğün yemeğine davet edilen herkes koşa koşa gider. Önce çorba arkasında Kabune pilavı ve kuru fasulye gelir. En sonunda helva yenir. 

Normalde bu pilav ölçüyle yapılmaz. 
Ama illede bir karar için malzemeler;
2 bardak pirinç
1 bardak haşlanmış nohut
250 gram haşlanmış ve didiklenmiş et
2 bardak et suyu
1 bardak normal su
2 kaşık tereyağı
Yarım çay bardağı sıvı yağ
1 büyük baş soğan
Tuz, karabiber.

Yapılışı;
Soğan piyazlık doğranır. Karabiber ve tuz ile ovulur. Ocağın altını yakmadan sıvı yağ konur. Sonra sırasıyla hazırladığımız soğan harcı üstüne nohut ve et serpiştirilir. Üzerine yıkanmış pirinç ilave edilir. Su ve et suyu beraberce dökülür. Önce 10 dakika harlı ateşte pişirilir. Suyunu çekince ateşin altı kısılır. Suyunun bitmesine yakın tereyağı başka bir kapta eritilip dökülür. Kağıt havlu tencerenin üzerine serilir ve kapağı kapatılarak demlendirilir.
Düğünlerde büyük pilav kazanlarında yapılarak servis edilir. Servis edilirken, kepçe en alta daldırılarak aşağıdan yukarıya doğru alınır ve pilav hep aşağıdan yukarı doğru servis edilir.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ